SEKS NAKON POROĐAJA: Budite oprezne i pratite ova pravila

Za početak dajte vremena da se u potpunosti oporavite. Nakon porođaja dolazi do drastičnog pada razine hormona, nedostatka sna, žene imaju posledice nastale od epiziotomije ili carskog porođaja, te gubitak krvi, a to uveliko utiče na fizičko i psihičko stanje žene. Ono što će vam pomoći u ovom razdoblju je nečija pomoć, nakon što nahranite bebu zamolite da je neko pričuva, kako bi vi mogli malo odremati, a tokom noći se podelite sa partnerom oko dizanja.

Trebate se suočiti sa svojim strahovima. Normalno je da imate strah od bolnog odnosa, posebice ako ste imali epiziotomiju, te vam je za potpuni oporavak potrebno možda i dva meseca, a ukoliko ste rodili carskim rezom oporavka će biti i duži. Osim toga, mučiće vas vaša promena fizičkog izgleda, biti ćete opterećeni da li će se beba probuditi, i najvjerojatnije ćete imati problema sa suvoćom materice. Sve te stvari su potpuno normalne!

Ono što vi trebate napraviti je prihvatiti ih, te razgovarati sa svojim partnerom o svim strahovima. Budite bliske sa partnerom, pa čak i kada nemate polne odnose, pokažite mu da ga niste odbacile. Te što više razgovarajte, kako bi vas mogao shvatiti.

Što pre prihvatite svoje novo telo, to će vam biti lakše. Nakon trudnoće i porođaja, vaše telo se menja, i trebaće mu minimalno 9 meseci da se vrati u prvobitno stanje. To je normalno, i budite ponosni na svoje telo, što je sve prošlo i koji je šok doživelo. Što pre se počnete zdravo hraniti i baviti nekom fizičkom aktivnošću, to ćete pre mršaviti.

Nakon što dete navrši osam meseci, počnite ga polako ostavljati na čuvanju kako bi se osamostalilo i kako bi se vi više mogli posvetiti sebi i partneru. Počnite vježbati i Kegelove vježbe, koje će vam uvelike pomoći u spolnim odnosima nakon poroda.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.