VIJANJE BOŽIĆA: Gde se ide i šta treba uraditi dan posle Božića

Drugi dan Božića posvećuje se šetnji i poseti prijateljima i kumovima. Praznici nas podsećaju na solidarnost, milosrđe i prijateljstvo. Ko ima prijatelje, bogat je čovek. A bogati ljudi prednjače u solidarnosti i milosrđu. Ovako bi trebalo proslaviti Božić.

PRVI DAN KOLEDA

Ovaj običaj danas je postao retkost. Nekad se tim nazivom u narodu označavao običaj po kome je od Božića do Bogojavljenja grupa maskiranih mladića i mlađih oženjenih muškaraca obilazila svaku kuću u selu i pevala koledarske pesme, izvodeći pritom razne magijske radnje, sve sa željom da ukućani budu zdravi i da kuća napreduje.

Zauzvrat su dobijali hranu na poklon od svake kuće.

VIJANJE BOŽIĆA

Postoji običaj da se u svim selima Vojvodine na Božić, ili drugog dana Božića, jašu konji. Jahači jure kroz selo, "vijaju Božić". Oni bi isterivali konje iz štala, svečano ih opremali, ogrtali ćilimom ili kitili peškirom i u galopu bi jurili seoskim ulicama. Jahači su uglavnom bili momci ili mlađi oženjeni muškarci. Oni su svraćali u kuće rođaka, ili u kuće koje su imale devojke za udaju, gde su ih obično častili pićem.

Pogledajte još