POKLONIMO SE VELIKANU: Srećan rođendan Gospodine Bouvi

Malo je umetnika u svetu koji su izvršili tako snažan uticaj na popkulturu kao što je to slučaj s Dejvidom Bouvijem. Radeći sve s mnogo strasti, pomerao je granice umetničkog izražavanja i sloboda, istovremeno rušeći poslednje tabue zapadne civilizacije.

Rođen kao Dejvid Robert Hejvud Džons 8. januara 1947. u Londonu, veoma rano je shvatio kako je muzika ono što ga najviše privlači, iako je imao jasno izražene afinitete i ka glumi, poeziji i slikarstvu. Svi njegovi pokušaji da napravi proboj na muzičke top-liste bili su neuspešni do kompozicije Space Oddity. Uspehu je mnogo doprineo i pravilno odabran tajming za objavljivanje singla koji se pojavio u prodaji 1969. godine, baš u vreme histerije zbog iskrcavanja prvih ljudi na Mesec.

Taj uspeh mu je otvorio vrata u svet ozbiljne muzičke industrije u kojoj su se obrtale milijarde. Osim što je pravio dobre pesme, on je, vešto koristeći medije, stalno bio u centru interesovanja javnosti. Uspevao je da se o njegovom životu priča koliko i o pesmama koje komponuje. Manipulisao je tabu temama 70-ih, otvarao polemike u britanskom društvu na sličan način kako to danas čine na društvenim mrežama spin doktori, propagandisti bez skrupula i trgovci mišljenjima. Izvajom da je fašizam idealni politički okvir za Veliku Britaniju i kako je Adolf Hitler bio jedna od prvih rok zvezda privukao je na sebe gnev konzervativne i levičarske javnosti.

Nešto manji gnev izazvao je kad je otvoreno govorio o svojoj biseksualnoj prirodi. Prva supruga Endži Barnet Bouvi otkrila je da je Dejvid sredinom 70-ih bio u vezi s Mikom Džegerom, kao i da je bilo mnogo muškaraca koji su prošli kroz njihovu bračnu postelju. Kad je postao velika zvezda, Bouvi je mnoge svoje izjave opravdavao tezom da ih je davao u vreme kad je bio heroinski zavisnik i da one nemaju mnogo veze s istinom.

Za više od 45 godina muzičke karijere objavio je 25 studijskih albuma zbog kojih se danas smatra jednom od najistaknutijih figura muzičke industrije u svetu. Od kada je početkom 90-ih započeo odnos s manekenkom Iman, pronašao je i emotivnu stabilnost. Sa predivnom Somalijkom ima ćerku Aleksandriju Zahru Džons. Iz prvog Braka s Endži Barnet ima sina Dankana Džonsa koji je filmski režiser.

Danas, na njegov 69. rođendan, objavio je 25. studijski album Blackstar. Mnogi rok kritičari tvrde da je Bouvi ima dva albuma više, jer su oni nastali s grupom Tin Machine zapravo njegovi solo projekti.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.