Otkazi samo pljušte

BEOGRAD, 17. novembar 2009. (FoNet) - Ne postoji precizan podatak koliko je tačno radnika za devet meseci ove godine ostalo bez posla, ali se pominju cifre od 155.000 do 250.000 ljudi,što, na žalost, nije konačan spisak unesrećenih zbog gubitka radne knjižice, jer su najavljena nova otpuštanja.

Poražavajuće je što je toliko radnika ostalo bez primanja, ali je najgore to što je Vlada navodno nastojala da sačuva radna mesta, kaže za Novosti Predsednik Saveza samostalnih sindikata (SSSS)Ljubiša Orbović.

Po našoj evidenciji čak osam odsto zaposlenih je za devet meseci izgubilo posao, a to znači da je bez zarade ostao svaki 12. radno sposoban stanovnik Srbije!

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata upozorava da naša zemlja polako postaje jedina u regionu u kojoj će se broj zaposlenih izjednačiti sa brojem penzionera.

Trenutno ima oko 1.850.000 ljudi koji zarađuju, a 1.700.000 starih koji primaju penzije,navodi Ranka Savić. Najavljena otpuštanja „prete“ da se ove brojke izjednače.

Nada Novaković, magistar sociologije podseća da je od 2000.
godine do danas bez posla ostalo više od pola miliona radnika svih kvalifikacija i zanimanja.

Pogledajte još