DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ Luka Mičeta

Despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, bio je vladar nesvakidašnjeg dara i velikih sposobnosti. Ostalo mu je u nasledstvo propalo Srpsko carstvo, na čijim je ruševinama stvorio moćnu despotovinu. Kao vladara krasila ga je mudrost, a kao vojskovođu hrabrost i viteštvo. Srpska država je posle Kosovske bitke trajala još sedamdeset godina upravo zaslugom i umećem despota Stefana.

Pisac pesme Slovo ljubve, graditelj Manasije, pobornik književnosti i umetnosti, Stefan Lazarević učestvovao je u više bitaka nego ijedan njegov prethodnik na srpskom tronu. Koliko je umeo da bude surov i opasan u ratovima, toliko je bio prefinjen i odmeren u svojim književnim nastojanjima. Koliko su državnički uspesi bili plod njegovog političkog talenta i snage velikog viteza, toliko su njegovi književni dometi bili takođe rezultat njegovog dara, iznijansiranog ukusa i visoke, nemanjićke kulture.

To mu je obezbedilo da u srpskoj istoriji bude ovekovečen kao hrabar ali i mudar vladalac, za koga je Miloš N. Đurić rekao da se najviše približio idealu vladara-filozofa.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.