NUREJEV S BEOGRADSKOG ASFALTA: Tužna sudbina saobraćajca Jovana Bulja

Zbog nesvakidašnjeg načina regulisanja saobraćaja na raskrsnicama na Terazijskom platou i na izlasku iz Terazijskog tunela bio je gost kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palati. Odužio joj se kako je najbolje znao: besprekorno je regulisao saobraćaj na londonskom Pikadiliju pokazavši Britancima da među Balkancima ima gospode. Kada neko s ulice dospe do dvora onda zaslužuje više od kolektivnog pamćenja Beograđana.

Jovan Bulj je bio ponos prestonice 70-ih. U besprekorno ispeglanoj beloj uniformi, s rukavicama iste boje, plesao je među automobilima i autobusima zbog čega je dobio nadimak Nurejev s asfalta. Njegov ples je bio prirodan s efektnim koreografijama. I zaista je delovao kao baletski igrač vrhunskih umetničkih dometa. O neobičnom načinu na koji je regulisao saobraćaj u Beogradu izveštavali su ugledni mediji tog doba. Uvek nasmejan, vedar i vaspitan bio je suprotnost današnjim bahatim saobraćajcima, koji se, od načina hoda do odsustva manira u komunikaciji, ponašaju kao šerifi iz špageti vesterna Serđa Leonea.

Životna ironija je ošamarila Jovana Bulja snažnije nego mnoge druge heroje beogradskog asfalta. Umesto da se o njemu snimaju filmovi, pod stare dane je čuvao skupocene automobile na parkingu splavova na Savskom keju. Preminuo je 3. februara 2010. u 71. godini života.

B.J.

Pogledajte još