Brak poboljšava mentalno zdravlje

Suprotno, gotovo uvreženom mišljenju, brak ženama i muškarcima obezbeđuje i poboljšava mentalno zdravlje

Australijski sociolog Džesi Bernard istraživala je simptome anksioznosti, depresije, neuroza i pasivnosti bračnih parova ali i onih u vanbračnim vezama još daleke 1972. godine.

Ko je pod većim stresom? Ustanovila je da su oženjeni muškarci zadovoljniji i dinamičniji od neoženjenih i postavila teoriju da su to postigli - na račun žena. Ove tvrdnje, podseća časopis "Nju sajentist", postale su centralna tema pokreta za ženska prava 70-tih godina prošlog veka ali se neretko potežu i danas.

Međutim, psiholog Dejvid de Vaus sa Univerziteta "La Trobe" u Melburnu ukazuje da su istraživanja Bernardove posmatrala samo usku definiciju stresa. "Dobro je poznato da će žene mnogo više 'ućariti' na ovim nedaćama muškarca", tvrdi on i upozorava da su mnogi istraživači "zanemarivali činjenicu da se mentalni poremećaj muškarca najčešće manifestuje kroz alkoholizam ili narkomaniju".

De Vaus je, zapravo, razmatrao podatke o 10.641 odrasloj osobi uzete iz istraživanja australijskog Instituta za porodične studije za period od 1996. godine do danas, koji se bavio mentalnim zdravljem u Australiji, koje uključuje narkomaniju kao indikatora stresa. Otkriveno je da je procenat udatih žena i oženjenih muškaraca koji pate od stresa identičan - samo 13 odsto.

Ništa bez braka  On je takođe ustanovio da se 25 odsto žena i muškaraca "osećalo mizerno pre braka". Pritom su žene koje su zaposlene i imale decu retko patile od mentalnih problema, što nagoveštava da deca, zapravo, nisu izvor stresa - kao što su neki roditelji skloni da tvrde.

Otkrića čvrsto podupiru ideje koje su danas sve češće u SAD. Tako je sociolog Linda Vejt u svoj knjizi "Slučaj braka: Zašto su osobe u braku srećnije, zdravije i finansijski bolje stojeće" citirala rezultate istraživanja koji u potpunosti pobijaju teoriju Bernardove.

Psiholozi sada raspravljaju da li su zaključci Bernardove uvek bile manjkave ili su žene u protekle tri decenije zaista postale srećnije u braku.

(FoNet)

Pogledajte još