Odbor traži od RRA objašnjenje uputstva za emitere

BEOGRAD, 17. novembra 2009. (Beta) - Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje zatražio je u utorak od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da dostavi objašnjenje uputstva emiterima datog povodom dana žalosti zbog smrti patrijarha Pavla.

Povodom odluke kablovskih operatera da prekinu emitovanje pojedinih televizijskih programa zbog dana žalosti, Odbor je na sednici zatražio od Saveta RRA da dostavi obrazloženjenje o tome kakvu su vrstu uputstva poslali emiterima i na koga se ono odnosi.

To pitanje je pokrenuo je poslanik Liberalno demokratske partije Nenad Prokić koji je rekao da kablovske operatere niko nije ovlastio da prekidaju emitovanje programa susednih zemalja, dok se na pojedinim kanalima emituju pornografski sadržaji. Prema njegovim rečima, Odbor treba da reaguje na "samovolju i nedolično ponašanje".

Savetnica u Ministarstvu kulture Snežana Pečenčić rekla je da po zakonu Ministarstvo kulture nadzire rad emitera u vreme dana žalosti, ali da ministarstvo nema kapacitet da nadgleda program. Ona je navela da je dogovoreno da RRA preko svog monitoringa radi taj posao i da će Ministarstvo kulture po dobijanju izveštaja RRA posle trodevne žalosti u državi odlučiti o pokretanju prekršajnih postupaka.

Pogledajte još