DANAS JE SVETI JEVSTATIJE I, smenjivač kraljeva

Jevstatije I rođen je u Budimljanskoj župi, kao mladić se zamonašio u Zeti. Kao monah je obišao Svetu zemlju a zatim se u povratku zadržao u Hilandar, gde je zbog podvižništva postao iguman. Potom je, kažu protiv njegove volje, izabran za episkopa zetskog, a posle izvesnog vremena i za arhiepiskopa srpskog, šestog po redu.

Lovački patron je "onaj drugi"

Sveti Jevstatije je srpska slava, doduše retka, ali nije reč o današnjem svecu. Radi se svetom velikomučeniku Jevstatiju (Evstatiju), rimskom vojskovođi u vreme careva Tita i Trajana, čiji dan se obeležava 20. septembra (3. oktobra po gregorijanskom kalendaru). Sveti Jevstatije ili Sveti Jevstatije je bio rimski vojskovođa u vreme careva Tita i Trajana. Smatra se zaštitnikom lova i lovaca, i upravo taj svetac e pominje u popularnom filmu "Zona Zamfirova", kada se glavni junak kune u "lovačkog patrona".

Istorijskih podataka o Jevstatiju I (arhiepiskop istog imena, Jevstatije II je osmi patrijarh srpski) ali se smatra da je kao vrlo sposoban diplomata posredovao u smeni na prestolu srpskom, na Saboru u Deževu 1282. Tada su se kraljevi Dragutin (1276-1316) i brat mu Milutin (1282-1321) dogovorili da Srbijom ubuduće vlada mlađi brat Milutin.

Upokojio se na današnji dan 4. januara 1286. godine

Po predanju, pred smrt je uzviknuo: "Ti znaš kraj svačijeg života, Bože bogova i Gospode gospoda, u ruke Tvoje predajem duh moj!".

Prvo je bio sahranjen u Žiči, u Hramu Sapsitelja, ali su mu mošti nakon čudesnih događanja na grobu, prebačene pod svodove manastira Pećke patrijaršije.

Crkva Svetog Jevstatija u Trepči, na Kosovu, spominje se u epskim pesmama zajedno sa Đurđevim Stupovima.

"Posle nekoliko godina takvog podvižničkog života, Evstatije bi jednodušnom odlukom sabora cele Svete Gore postavljen za igumana manastira Hilendara. Postavši upraviteljem manastira, Evstatije se stade još usrdnije podviživati, pružajući primer u svakom trudu i vrlini, učeći rečju i delom. Vodeći vrlinski život na tako vidnom položaju, prepodobni Evstatije se veoma proču i steče sveopštu ljubav ne samo kod atonskih podvižnika nego i kod mirjana, i to ne samo kod prostih ljudi nego i kod velikaša i careva. Svi su hitali da Evstatiju ukažu počast i da ga obaspu darovima. Ali te darove on nije primao za sebe, nego ih je darežljivom rukom razdavao bednima, udovama, siročadi, koji nisu imali hrane i krova. Blagočestivi kraljevi srpski, čuvši za visoke vrline prepodobnog Evstatija, pribegavahu k njemu za savet, i njegovu obitelj obasipahu izobilnim darovima. Blaženi Evstatije revnovaše da u svemu ide tragom velikog Save, osnivača Hilendarske obitelji.

Žitija Svetih, Prepodobni Justin Ćelijski

Izvor. mondo/nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.