PA VI TRPITE: Šta se stvarno događa u telu kada vam se piški a ne odete odmah u WC

 Donosimo 3 istine koje otkrivaju šta se stvarno događa u telu kada vam se ide u WC, a trpite:

1. Bešika odrasle osobe može držati oko pola litre mokraće pre nego što će osetiti da mora u WC. Kada vam se piški, a trpite, mišići bešike čvrsto se stežu kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćnu cev. Ali, bitno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno.

2. Šteta, nekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odlažete odlazak u WC i ako trpite predugo.

'U tom slučaju, zbog slabljenja mišića bešike, može se razviti urinarna retencija (nemogućnost da se mehur isprazni u potpunosti) te postoji povećani rizik od infekcije.

Bešika može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće što povećava rizik od upale bešike ili mokraćovoda ', kaže dr. Nives Tarle Bajić.

3. Kada nam se jako ide u WC svi govorimo 'puknuće mi bešika', ali verovatnoća da će se to dogoditi ekstremno je mala. Puno je veća verovatnoća da ćete se upiskiti u gaće kada više nećete moći da trpite nego davam pukne bešika.

U retkim slučajevima bešika može da pukne i kod zdravih osoba, na primer ako osoba popije puno alkohola koji poremeti signale koje nam mozak šalje kada moramo u WC.

Izvor: nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.