ČEKAJ ME, JA ĆU SIGURNO DOĆI: Bolna istina o Tominoj najtužnijoj pesmi

Ako ste kojim slučajem učili ruski sigurno ste recitovali čuvenu pesmu Simonova, a niste imali pojma kako tragičnu ljubav je pesma opevala.

Pesma govori o ljubavi, ali i o velikoj žrtvi. Konstantin Simonov je bio veliki ruski pisac i pesnik beznadežno zaljubljen u Valentinu Serovu, tada najlepšu i najpopularniju glumicu. Ali, Valentina je bila udata, te su njegove ljubavne patnje utoliko bile veće.

Nakon što joj je suprug general, koga je jako volela, preminuo, Valentina je dugo patila. Potom se upuštala u mnogobrojne ljubavne afere, ali nikog nije uspela da zavoli kao svog pokojnog supruga.

A onda, ratne 1940. godine upoznaje njega, popularnog i voljenog ruskog pisca, koji je godinama unazad tiho čeznuo i maštao o njoj. Ušli su u ljubavnu vezu koja je bila sve ono o čemu je pisac maštao, ali, nevolje tek dolaze. Simonov je otišao na ratište i u jeku najvećih borbi shvatio je da se neće vratiti kući živ. Jedino što ga je održavala bila je fotografija i misao na svoju prelepu Valentinu koja je željno iščekivala da joj se vrati. Tada je odlučio da joj napiše pesmu koja će joj govoriti koliko je on voli, čak i kada ga ne bude više.

Pesmu, koja je trebala da stigne Valentini nakon njegove pogibije je stavio u džep, mirno iščekujući svoj sudnji dan. Međutim, desilo se čudo - jedinica u kojoj se Simonov nalazila nekako je izbegla finalni udar neprijatelja, i pisac se, živ i zdrav vratio kući svojoj dragoj. Sa pesmom u džepu.

Venčali su se 1943, a pesma o ljubavi koja nadjačava smrt u kombinaciji sa "hepi-endom" obišla je ceo svet, i prevedena na čak 35 jezika!

Ali, par narednih godina nije imao sreće. S obzirom da su bili jako popularni, plasirane su glasine da je Valentina varala Simonova dok je bio na ratištu i pisao joj "najlepšu pesmu na svetu". Iako se dokazalo da to nije istina - general Rokosovski sa kim su joj pripisivali aferu je već bio u srećnoj i dugoj vezi, a glumicu je sreo na kratko tek nekoliko puta, brak glumice i pisca je bio uzdrman.

Njena karijera kreće silaznom putanjom, Simonov je napušta 1957, ona se odaje alkoholizmu i umire sama 1975. u Moskvi.

Pesma je postala besmrtna, sinonim za ljubav koja prevazilazi sve prepreke i vreme. Mnogi umetnici širom sveta su je interpretirali kroz muziku ili recital, kod nas Rade Šerbedžija i Toma Zdravković.

Neki izvori navode da je Zdravković odlučio da izvede ovu pesmu nakon što je saznao da je bolestan. Muziku, prepev i modifikaciju teksta uradio je Milutin Popović Zahar.

Tekst pesme:

Čekaj me ja ću sigurno doći
samo me čekaj dugo čekaj
i kada duge noći
srce prekriju tugom

Čekaj me i kad vreli su dani
i kada vetar briše
čekaj i kad me drugi niko
ne bude čekao više

Nek' poveruju sin i mati
da više ne postojim
i neka čekaju dugo, dugo
i svi drugovi moji

Nek' poveruju sin i mati
da vise ne postojim
a, i svi drugovi moji

Čekaj me ja ću sigurno doći
ne slušaj kad ti kažu
mene da više nema
i ne daj da te lažu

Samo ti sruši sudbinu kletu
jer si čekati znala verno
kao nijedna druga
na tom varljivom svetu

Izvor: Kurir / Impulsportal.net

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.