SRBIJO, PROBUDI SE: Pomozimo ovom anđelu da ne ostane bez ruke

Za oporavak je neophodna operacija u Beču, zakazana za 9. februar, koja košta 18.000 evra. Roditelji imaju svega 1.000 evra.

„Moje dete ne može da sedi, puzi, da uzme cuclu ili se osloni na ruku... Da ne bi ostala invalid do kraja života, mora 9. februara da ide na operaciju u Beč, ali to košta 18.000 evra, a mi sada imamo samo 1.000...“, priča Danijela Miletić (28) iz Kragujevca, čija devetomesečna ćerka Andrijana ne oseća levu ruku zbog greške lekara na porođaju.

Andrijana je na rođenju 16. aprila prošle godine težila pet kilograma, ali doktori u Kliničkom centru u Kragujevcu nisu njenu majku porodili carskim rezom kako bi izbegli komplikacije.

"Kada sam došla u bolnicu, lekari me nisu ni pregledali na ultrazvuku, već su mi probušili vodenjak i rekli da ću se poroditi ujutru prirodnim putem. Beba je bila prevelika, težila je pet kila i bukvalno su me nasilno porodili. Babice su mi pritiskale stomak i dok su izvlačili Andrijanu - izvrnuli su joj ruku", objašnjava Danijela. Prilikom takvog porođaja maloj Andrijani su povređeni nervi u ruci, koju sada ne može da pokreće.

"Do drugog meseca je imala totalnu paralizu ruke, samo je visila pored nje. Sada, posle intenzivne rehabilitacione terapije, može da je savija u laktu, ali doktori kažu da prognoze nisu dobre. Međutim, da bi ćerka mogla u budućnosti da pomera ruku, potrebna joj je operacija u Beču", kaže Miletićeva i dodaje da su joj srpski lekari rekli da sačeka dok Andrijana ne napuni dve godine „da vidi šta će biti“.

"Nemam vremena da čekam dve godine! Pregledao ju je austrijski neurohirurg, operacija može da se uradi dok dete ne napuni godinu dana i zakazana je za 9. februar u Beču. Međutim, za to je potrebno mnogo novca, koji mi nemamo, a ostalo je vrlo malo vremena, pa molim sve dobre ljude da pomognu", očajna je Danijela.

U KC Kragujevac kažu da nisu upoznati s detaljima slučaja, ali da se na porođajima dešavaju komplikacije na koje doktori ne mogu uvek da utiču.

"Istražićemo slučaj, ali pretpostavljamo da su u pitanju povrede živčanog spleta ramena i u tom slučaju je veoma važno da se reaguje dok dete ne napuni godinu dana. Pozivam pacijentkinju da nam se odmah obrati kako bismo joj pomogli i dali terapiju", kažu u KCK i dodaju da su vrata bolnice otvorene za sve pacijente 24 sata.

Svi koji žele da pomognu malenoj Andrijani da ode na operaciju mogu to učiniti putem sledećih žiro računa:

Banka Intesa

Dinarski 160-5310200102352-52

Devizni RS 35-160-5330201067080-54 na ime Andrijana Miletić

Nadlanu / Izvor: Kurir

Pogledajte još