GODINA BOLA: Kemo, nećemo te nikad zaboraviti

Vreme leči sve, osim tuge za najvoljenijima, rekao je Persi Šeli. I nije pogrešio. Iako je prošla puna godina od smrti Sarajlije Kemala Montena, ne blede sećanja na njega i negove pesme. Osim po jedinstvenoj lirskoj boji glasa, veoma je bio cenjen i kao kompozitor i tekstopisac.

Karijeru je započeo krajem 60-ih u rodnom Sarajevu. Odmah po pojavljivanju na muzičkoj sceni postao je miljenik publike zbog jedinstvene mešavine nostalgije sevdalinki i šarma italijanskih kancona. Jedinstveni muzički izraz i neobična boja glasa omogućili su mu da više od četiri decenije bude jedan od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije. Jedanko je bio violjen u rodnom Sarajevu, kao u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Ljubljani i Podgorici.

Njegove pesme su i danas aktuelne i rado slušane kao u vreme kad su nastajale. Ovom prilikom ćemo spomenuti samo neke od njih: “Zaboravi”, “Jedne noći u decembru”, “Nije htijela”, Ljubavna bol”, “Za svoju dušu”, “Sinoć pod prozorom njenim”, Daleko, daleko”, “Vratio sam se živote”, “Sarajevo, ljubavi moja”.

Pogledajte još