Počelo vađenje lignita na novom polju

LAZAREVAC, 18. novembra 2009. (Beta) - Rudarski basen "Kolubara" počeo je eksploataciju lignita na novom površinskom kopu "Polje E", na kojem procenjene rezerve iznose 350 miliona tona uglja, objavljeno je u sredu na zvaničnom sajtu te kompanije www.rbkolubara.rs.

Kako se navodi, u prvoj fazi razvoja "Polja E" moći da se otkopa oko 100 miliona tona uglja. Na "Polju E" je na novoformirani sistem tračnih transportera, koji taj kop povezuju sa pogonima prerade uglja u Vreocima, priključen bager "glodar 2", koji je do tada radio na otkopu jalovine na "Polju D", a na novi kop stigao je i bager "glodar 8".

U RB Kolubara je 28. oktobra počela i eksploatacija uglja na novom površinskom kopu Veliki Crljeni, koji je "zamenski kapacitet" za Istočno polje Tamnave, kapaciteta 31 milion tona uglja uz godišnju proizvodnju od pet miliona tona.

Od kolubarskog liginita u Srbiji se godišnje proizvede 52 dosto električne energije u termoelektranama "Nikola Tesla" u Obrenovcu, "Kolubara" u Velikim Crljenima i "Morava" u Svilajncu.

Pogledajte još