STOP INTELEKTUALNOJ KRAĐI: Fotografi protestovali ispred Skupštine Srbije

Oni su apelovali na poslanike da ne glasaju za donošenje ovog zakona kojim se suštinski narušava dostojanstvo profesije fotografa.

U autentičnom Zakonu o autorskom i srodnim pravima piše da se “autorskim delom ne može smatrati i uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora”. U obrazloženju se navodi da su obične fotografije, a posebno one koje su u sastavu novinarskog članka kao ilustracija teksta, rezultat isključivo mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje, te da treba da imaju pravnu zaštitu na osnovu opštih principa građanskog prava, ali ne u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Novinarima se na skupu obratio predstavnik Udruženja fotoreportera Srbije Srđan Ilić i najavio je da će fotoreporteri nastaviti borbu i pri tome koristiti sva miroljubiva i dozvoljena sredstva. On je upozorio da će pravne posledice donošenja autentičnog tumačenja Zakona o autorskom i srodnim pravima biti dalekosežne, a da će finansijske biti u tome da će penale pred sudom u Strazburu plaćati poreski obveznici Srbije.

Pogledajte još