NE ZANIMA VAS SEKS: Vi pripadate posebnoj grupi ljudi!

Neki tvrde da je aseksualnost privremena pojava i da se tokom života seksualna želja ipak javlja, dok drugi zastupaju tezu da je aseksualnost upisana u gene. Brojna pitanja i brojni, često zbunjujući, odgovori pokazuju da je reč o temi koja zahteva još mnogo istraživanja. Svoj doprinos rasvetljavanju aseksualnosti dala je i Džuli Sonda Deker u knjizi “The Invisible Orientation: An Introduction to Asexuality” (Nevidljiva orijentacija: Uvod u aseksualnost). Autorka i sama pripada zajednici aseksualaca koju opisuje kao neshvaćenu i često osuđivanu grupu.

Dekerova u svojoj knjizi opisuje šta je aseksualnost, a šta nije, koga pogađa i zašto je nije potrebno lečiti.Iako mnogi pretpostavljaju da je aseksualnost poremećaj i da aseksualne osobe jednostavno nisu upoznale pravu ženu ili muškarca, Dekerova objašnjava kako to uopšte nije tako. Navodi i da aseksualnost ne mora da traje tokom celog života, odnosno neki ljudi znaju da budu seksualni pre nego što osete indiferentnost prema seksu, a neki kasnije u životu znaju da osete seksualnu želju.Autorka opisuje svoj život bez seksa i vrlo iskreno progovara o svim poteškoćama na koje je nailazila. Najviše se borila sama sa sobom jer je dugo vremena verovala kako sa njom nešto nije u redu. Pose godina preispitivanja konačno je sebe prihvatila kao aseksualnu osobu.
Naglašava i kako ne postoji stručnjak koji može postaviti dijagnozu – samo vi sami možete znati jeste li aseksualni ili niste.

Pogledajte još