Saborna crkva ipak otvorena tokom noći

BEOGRAD, 19. novembra - Iako je prvo javljeno da će se vrata Saborne crkve zatvoriti u četiri ujutru, a zatim u dva ujutru, sinoć  je odlučeno da ona ostanu otvorena tokom cele noći, sa izuzetkom jednog kratkog perioda. 

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije izjavio je da je od nedelje, kada je preminuo patrijarh Pavle, kroz Sabornu crkvu prošlo pola miliona ljudi, koji su došli da odaju poštu poglavaru Srpske pravoslavne crkve. 

Vladika Grigorije je objasnio u izjavi za RTS da je Odbor za sahranu patrijarha Pavla odlučio da u toku noći ipak ne zatvara vrata Saborne crkve, zbog velikog broja građana koji čekaju u redu da bi odali poštu poglavaru SPC. 

"Narod se ponaša izuzetno dostojanstveno, među svima nama najbolji je narod", rekao je Grigorije, najavljujući da će u toku noći vrata crkve samo na kratko biti zatvorena, da bi bila pripremljena za jutarnju zaupokojenu liturgiju, kojom će od 7 i 30 časova početi ispraćaj patrijarha Pavla.

Sahranu njegove svetosti patrijarha Pavla prenosiće Radiotelevizija Srbije, s tim što će preuzimanje signala biti omogućeno svim elektronskim medijima. 

N.D.

Pogledajte još