Predanje o manastiru Rakovica

BEOGRAD, 19. novembar 2009. (FoNet) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Pavle biće danas sahranjen u manastiru Rakovica, po svojoj izričitoj želji izrečenoj u razgovorima i testamentu.

Patrijarh Pavle će počivati kraj patrijaraha Dimitrija, prvog poglavara obnovljene Srpske patrijaršije, sahranjenog takođe u ovom manastiru po svojoj želji.

Narodno predanje nastanak manastira s crkvom posvećenom Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu smešta u vreme vladavine srpskih kraljeva Dragutina i Milutina, dok pisani tragovi upućuju na nešto kasniji period, drugu polovinu 14. veka i doba kneza Lazara.

Prvobitnu lokaciju manastir u 16. veku premešta dublje u šumu, jer se nalazio blizu naselja i puteva što ga je činilo lakom metom za turske napade.

Više puta je bio razaran, a krajem 18. veka iguman Sofronije obešen je pred manastirom, jer su monasi pomagali Austrijance u ratu sa Turcima.

Bežeći od turske osvete, zbog pomaganja Austrijancima u ranije vođenom ratu, monasi i narod izbegi su u Srem, noseći najvrednije crkvne stvari u manastir velika Remeta.

Po potpisivanju Svištovskog mira, krajem 18.veka, pristupa se obnovi manastira uz veliku podršku kneza Miloša Obrenovića, čiji je sin Todor tu sahranjen.

Osim više članova porodice Obrenović, na manastirskom groblju sahranjen je i poznati junak Prvog sprskog ustanka Vasa Čarapić.

Početkom prošlog veka u manastiru je postojala monaška škola, a šezdesetih godina u njemu je bila smeštena Beogradska bogoslovija.

Manastir Rakovica je odlukom patrijarha Germana, prethodnika patrijarha Pavla, pretvoren 1959. godine u ženski manastir.

Pogledajte još