TALE DOBRI, TALE VELIKI: Tri godine bez Jataganca

Tale je bio jedan od onih majstora glume koji nije mistifikovao svoj posao. “ako je jednom čoveku bolje posle naše predstave, ja sam srećan. Izvršio sam svoju misiju”, često je govorio. Vodio je jednostavan život. Preko dana probe i kaga s prijateljima, uveče predstave. I tako godinama.

Viđao sam ga kako se karta s drugarima u kafiću u Svetozara Markovića na Vračaru. Nekoliko puta smo popili kafu u Liquidu prekoputa Treće beogradske gimnazije. “Sve važno mi se nalazi u prečniku od 500 metara: pozorište (JDP), kuća, prijatelji, kafići u koje idem. Treba mi psihološka priprema kad treba da idem na Dorćol ili Crveni krst. O udaljenijim predelima da ne govorim”, rekao mi je jednom prilikom Tale.

Rođen 13. Aprila 1946. u glumačkoj porodici u Novom Sadu. Otac Branko i majka Hristina takođe su bili glumci.

Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prepoznavši u njemu veliki dramski potencijal Bojan Stupica mu je ponudio stalno zaposlenje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu pre nego što je diplomirao. Prvu ulogu u JDP-u, u kojem je igrao do smrti, ostvario je u komadu “Požar strasti” 1968.

Osamdesetih i devedesetih nosio je repertoar matičnog pozorišta. Ovom prilikom ćemo spomenuti samo neke predstave u kojima je igrao: “Seobe”, Valjevska bolnica”, “Knez Pavle”, “Troil i Kresida”, “Bure baruta” i “Hadersfild”.

Igrao je i na scenama drugih pozorišta, posebno u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

I premda je na filmu ostavio snažan i dubok trag (Tajvanska kanasta, Bal na vodi, Turneja, Petrijin venac, Tri karte za Holivud, Profesionalac), šira javnost ga je najviše upoznala i zavolela u ulozi Jataganca u TV seriji Bolji život. Od lika socijalističkog direktora Božidara Soldatovića Jataganca koji preživljava sve reforme i stabilizacije, napravio je remek-delo, zbog čega se, umesto u pet-šet, kako je prvobitno planirao scenarista Siniša Pavić, pojavio u 52 epizode.

Bez obzira što je imao veoma uspešnu karijeru jednako se ostvarivši u svim medijima (pozorište, televizija, film), uvek mi se činilo da je mogao više, da je zbog talenta i retke kombinacije za glumca - grubih crta lica i mekog srca - zasluživao više glavnih rola.

Preminuo je iznenada u 66. Godini. Njegova ćerka iz prvog braka Jelisaveta Tatić-Čuturilo veoma je uspešna srpska kostimografkinja.

Boris Jakić

Pogledajte još