KLUNIJEVI UKRALI PAŽNJU: Počeo 66. međunarodni FILMSKI FESTIVAL U BERLINU (FOTO)

Večeras je svečano otvoren 66. po redu Filmski festival u Berlinu, na kojem je predstavljen i eminentni žiri.

Predsednica žirija je američka glumica Meril Strip, dok članove čine Lars Eidinger (nemački glumac), Nik Džejms (britanski filmski kritičar, autor i programer), Bridžit Lakomb (francuska fotografkinja), Klajv Oven (britanski glumac), Alba Rorvaher (italijanska glumica) i Malgorzata Sumovska (poljska rediteljka).

Ostvarenje, koje će biti prikazano nakon ceremonije otvaranja biće najnoviji film braće Koen, “Hail, Caesar!”. Ovo će, ujedno, biti i njegova međunarodna premijera.

U centru pažnje je bio bračni plan Kluni, pogotovu lepa Amal koja je plenila svojom pojavom ali i crnom haljinom s "repom".

Tokom festivala biće prikazano mnoštvo filmova, među kojima i pet srpskih, a za glavnu nagradu, Zlatnog medveda, takmičiće se njih 18. Biće odata počast i nedavno preminulim umetnicima, Dejvidu Bouviju, filmom “The Man Who Fell to Earth” i Alanu Rikmanu, ostvarenjem “Sense and Sensibility”.

Nezaobilazni deo festivala je i veliki Evropski filmski market, gde će oko 400 kompanija predstaviti svoje filmove. Biće prisutno preko 8.000 filmskih profesionalaca iz 95 zemalja sveta, koji će pokušati da ostvare što više kontakata i prodaju svoja ostvarenja širom planete, kao i da pregovaraju o filmskim pravima.

Berlinski filmski festival traje do 21. februara.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još