Sahranjen patrijarh Pavle

BEOGRAD, 19. novembar 2009. (FoNet) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh srpski Pavle, sahranjen je danas u porti manastira Rakovica, po sopstvenoj želji.

Patrijarh je sahranjen bez prisustva javnosti.

Opelo za patrijarha Pavla ispred hrama Svetog Save služili su patrijarh vaseljenski Vartolomej i mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije.

Zaupokojenoj liturgiji u Sabornoj crkvi, u povorci do hrama Svetog Save, opelu i sahrani prisustvovali su i članovi porodice patrijarha Pavla.

Krst je do hrama Svetog Save nosio njegov praunuk Dušan, praunuk patrijarhove rođene sestre.

"Patrijarh Pavle bio je bogoslov širokoga znanja, samilostan, pomirljiv čovek otvorenih horizonata, koji je osećao dodir sa savremenom stvarnoću", rekao je danas vaseljenski patrijarh Vartolomej.

"Narode srpski počni da ridaš, da gorko naričeš i uzdišeš i izražavaj tugu svoju po zasluzi njegovoj", rekao je Vartolomej.

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije poručio je da je patrijarh Pavle, "sveti starac", probudio skrivenu dobrotu, čovekoljublje, bogoljublje i bratoljublje u ljudima koji su ga ovih dana na odru prepoznali kao svog najrođenijeg.

"Kada se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače, ali treba živeti tako da, kada se on upokoji, ceo svet plače, a samo se on raduje", rekao je Amfilohije.

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je patrijarhu Pavlu što je postojao ispred građana Srbije svojim delima i rečima da "uvek budemo ljudi i nikada na zlo drugih ne odgovaramo zlom u sebi".

Po završetku opela, otvoreni kovčeg sa telom poglavara SPC, uz oglašavanje crkvenih zvona, nošen je oko Hrama, kao simbol njegove službe Crkvi i okupljanja vernika.

Sa desne strane hrama Svetog Save bili su predstavnici državnih delagacija Srbije i gostiju, dok su sa leve crkveni velikodostojnici.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministri prisustvovali su opelu, kao i porodica Karađorđević, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i predstavnici svih poslaničkih grupa u parlamentu.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i ministri zdravlja i kulture u crnogorskoj vladi Miodrag Radunović i Branislav Mićunović, takođe su prisustvovali opelu patrijarhu Pavlu.

Opelu je prisustvovao i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas predstavljao je vladu svoje zemlje na opelu srpskom patrijarhu.

Rukovodstvo Republike Srpske predstavljali su premijer Milorad Dodik i Nebojša Radmanović, kao i Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH.

Potpredsednik vlade Bugarske Cvetan Cvetanov, predstavnici ministarstva spoljnih poslova Kipra, zatim Budimir Lončar i Siniša Tatalović, savetnici predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, kao i delegacija slovenačke vlade, kao i predstavnici diplomatskog kora su takođe bili na opelu.

Opelu su na Svetosavskom platou prisustvovali nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i kardinal Anđelo Sodano, kao predstavnik Vatikana.

Opelu prisustvuje i poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristofor, kao i poglavar Rumunske pravoslavne crkve Danilo.

Sveštena opština Svete gore Atoske je odredila da zvaničnu delegaciju čine iguman Svetog manastira Pantokratora, arhimandrit Gavrilo, iguman Svetog manastira Filoteja, arhimandrit Nikodim i jeromonah Serafim Hilandarac.

Američku pravoslavnu crkvu predstavljali su episkop Kvebeka Irinej i arhimandrit Zakhej, a Konferenciju evropskih crkava generalni sekretar Kolin Vilijams.

Pogrebna povorka sa otvorenim kovčegom u kome je telo patrijarha Pavla kretala se od Saborne crkve do Hrama Svetog Save.

U Sabornoj crkvi jutros je služena arhijerejska liturgija za pokoj duše patrijarha srpskog Pavla.

Zaupokojenu liturgiju za patrijarha srpskog Pavla, predvodio je patrijarh Vaseljenski Vartolomej, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

U povorci centralnim gradskim ulicama bio je veliki broj građana. Kada je lafet sa telom patrijarha stigao do Hrama, kolona se još protezala preko pune Slavije, ulicom Kralja Milana.

Pogledajte još