Priznanja za ćistiju proizvodnju

BEOGRAD, 19. novembar 2009. (FoNet) - U Privrednoj komori Srbije dodeljene su nagrade za uspešno završen projekat „Čistija proizvodnja u 2009.“, a 11 kompanija koje su uspešno sprovele projekat dobile su posebne sertifikate i priznanja.

Ovo je druga godina sprovođenja ovog projekta, čiji je koordinator Centar za čistiju proizvodnju Srbije kao deo Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Njegovo osnivanje pomogao je UNIDO (organizacija UN za industrijski razvoj), a donatori projekta „Čistija proizvodnja 2009.“ su Slovenija i Austrija, a partneri na projektu su Privredna komora Srbije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

"Ovaj projekat bez sumnje je dobar za zaštitu čovekove okoline, ali dobar je i za kompanije koje ga sprovode, jer im omogućava velike uštede i druge benefite", rekao je, direktor Centra za čistiju proizvodnju Srbije, dr Branko Dunjić.

Ovogodišnja ušteda 11 kompanija koje su ga sprovodile iznosi 2,8 miliona evra, potrošnja električne energije smanjena je za 4.000 mega vata, potrošnja vode za 700.000 kubika, uštedelo se i milion tona gasa, emisija CO2 manja je za 7.700 tona godišnje, a količina čvrstog otpada smanjena je za 220.000 kilograma.

Čistiju proizvodnju po ovom projektu kod nas primenjuje 26 kompanija, a očekivanja su da će već sledeće godine taj broj biti znatno veći.

Dobitnici sertifikata „Čistija proizvodnja u 2009." su kompanije „Bambi-Banat“, "Tarket" , "AgroSava chemical", "Imlek", "Galeb Grup", FŽV "Želvoz", DP DES, "Karneks", "Maxima", "Knjaz Miloš" i "Zvezda Helios".

Pogledajte još