Pronađen gen raka prostate

LONDON (FoNet) - Britanski naučnici identifikovali su gen koji igra ključnu ulogu u stvaranju raka prostate i koji bi omogućio testiranje kako bi se otkrili najagresivniji tumori.

Ne navodeći kada su britanski genetičari ustanovili "krivca" za rak prostate, časopis Lanset piše da su istraživači na Institutu za istraživanje raka Univerziteta u Liverpulu, u severnoj Engleskoj, otkrili da je gen sa oznakom E2F3 najaktivniji u tumorima raka prostate.

"Test da bi se uspostavila razlika između agresivnih tumora, 'tigrova', i onih koje možemo smatrati 'mačkicama', predstavljao je neku vrstu 'svetog grala' u istraživanju raka prostate" - pomalo metaforično je izjavio profesor Kolin Kuper sa Institura za istraživanja raka.

"Sada pouzdano znamo da je gen E2F3 upleten u formiranje raka prostate i da je ključan u određivanju koliko je rak agresivan. Mi se nadamo da ćemo biti u stanju da u narednih nekoliko godina pronađemo test koji će precizno pokazati vrstu i karakter tumora", izjavio je Kuper.

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Računa se od njega svake godine umre 200.000 muškaraca širom sveta.

Jedini test za rak prostate danas je još uvek marker PSA (prostat specific antigen), protein koji stvara prostata. Porast nivoa PSA može biti znak obolenja ali i nečeg manje ozbiljnog.
Kuper i tim njegovih saradnika, čiji su rezultati istraživanja najpre objavljeni u časopisu Onkogen (Oncogene), uvereni su da je protein, kojeg proizvodi gen, ključan u određivanju koliko je rak agresivan.

"Preaktivan" gen najčešće znači da proizvodi previše proteina što dovodi do preteranog lučenja i time stvaranja tumora.

U istraživanju kojim se upoređuju zdrave i kancerozne ćelije prostate, istraživači su otkrili da 67 odsto izučavanih ćelija raka prostate ukazuju na prisustvo gena E2F3. Gora prognoza bila je povezana sa višim nivoom proteina.

"Našli smo se u jedinstvenom i uzbudljivom položaju da možemo da testiramo nove markere za rano napredovanja raka prostate što do sada nije bilo moguće" - oduševljeno je izjavio profesor Piter Rigbi, direktor briatanskog Instituta za istraživanja raka.

"Brz razvoj i širenje naših istraživanja u ovoj oblasti su neophodni tako da naša naučna dostignuća moraju bez odlaganja služiti dobrobiti pacijenata", zaključio je profesor Rigbi. 

(19. novembar 2009.)

Pogledajte još