Belgijski premijer predložen za prvog predsednika EU

BRISEL, 19. novembra 2009. (Beta-AFP/AP) - Švedsko predsedništvo EU nominovalo je u četvrtak uveče belgijskog premijera Hermana vana Rompuja za prvog predsednika Unije.

Lideri članica EU bi trebalo da izaberu prvog predsednika, šefa diplomatije i generalnog sekretara Saveta ministara EU, kako nalaže Ugovor iz Lisabona o preustrojstvu EU koji treba da stupi na snagu 1. decembra.

Sedam socijalistidkih premijera podržalo je komesarku za trgovinu EU Ketrin Ešton za novog šefa diplomatije Unije. Ona kao i Rompuj treba da dobije podršku svih 27 lidera, koji se iza zatvorenih vrata dogovoraju o najvišim funkcijama EU.

Ešton su za sada za šeficu diplomatije, osim britanskog premijera Gordona Brauna, podržali i lideri Španije, Grčke, Slovačke, Slovenije, Portugala i Austrije, rekao je Braunov portaparol.

Pred Rompuja i Blera, koji je manje više ranije otpisan, kao kandidti za predsednika EU su figurirali holandski premijer Jan Peter Balkenende, bivša predsednica Letonije Vaira Vike-Frajberg i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker.

Pogledajte još