Prvi derbi "crveno-belima"

Prvi košarkaški derbi između Zvezde i Partizana u novoj sezoni pripao je "crveno-belima". Zvezda je bila gost u "Pioniru", a nakon pobede od 76:73 (18:16, 18:19, 18:19, 22:19)  . Izabranici trenera Petrovića iz osam kola imaju samo tri pobede i zauzimaju osmu poziciju, dok tim Duleta Vujoševića ima 4 pobede i utakmicu manje.

Utakmici u "Pioniru" prisustvovalo je preko 4.000 gledalaca, a pred sam početak minutom ćutanja odana je pošta preminulom patrijarhu.

Epitet „večiti derbi“ opravdan je pre svega neizvesnošću koja je trajala čitavu utakmicu. Jedinu izgledniju šansu za rezultskim „odlepljivanjem“ Zvezda je imala pred kraj prvog poluvremena, kada su imali deset poena prednosti (35:25), međutim domaćin pravi veoma brzo seriju od čak 11:0 i odlazi na odmor sa poenom prednosti.

Do samog kraja se igralo poen za poen. Deset sekundi pre kraja Bejli je pogodio trojku i doneo Zvezdi +4, a šansu u poslednjoj sekundi da uzvrati trojkom i izbori produžetak imao je Aleksandar Rašić. Na radost Delija lopta je samo okrznula obruč.

Junak ukatmice bio je svakako Moris Bejli, koji je nakon meča izjavio kako je zbog isteka vremena bio proimoran da šutira za tri poena:

- Nisam razmišljao puno, pošto je isticalo vreme. Jednostavo sam se nadao da ću pogoditi i tako je i bilo.

Bejli je bio i najefikasniji u Zvezdi sa 12 poena, dok je plej Partizana Mekejleb imao najbolji učinak na meču sa 16 poena.

Među poznatim ličnostima koje su bodrile svoje ljubimce na tribinama su se našli fudbaler Boško Janković, koji je nakon utakmice svakako bio mnogo zadovoljniji od plivača Milorada Čavića. Jedna neprijatnost koja je obeležila meč bilo je vređanje selektora Dude Ivkovića, koji je takođe prisustvovao utakmici.

Zbog dana žalosti u Beogradu, na tribinama se nisu nalazile zastave, ali uvredljive poruke mogle su se čuti sa obe strane svih 40 minuta.

(old_image)Trener Zvezde, Aco Petrović, ocenio je derbi kao najbolju utakmicu njegovog tima u ovoj sezoni:

- Dobro smo igrali u prvom poluvremenu i napravili odličnu prednost, ali smo jako brzo puno i izgrešili, što je protivnika vratilo u meč. Nismo se dobro organizovali u napadu i oni su to iskoristili. Mislim da smo igrali timski, a to ću od igrača tražiti da primenjuju i dalje. Takođe mi je drago što smo na agresivnu igru protivnika i mi tako uzvratili. Samo Videnov nije imao svoje veče, a pošto još nismo kompletirani, mislim da ćemo u dolazećim utakmicama biti samo još bolji.

Vujošević je pobedu Zvezde prokomentarisao činjenicom da je protivnik u meč ušao rasterećen, zbog čega su i ubacili dosta trojki:

- Moramo sada da se zamislimo. Ako neko odluči da bude igrač, onda ne sme da se plaši. Zvezda nas je pobedila zahvaljujući dobroj odbrani, a mnogim našim igračima je ovo bio prvi derbi i to se videlo. Uplašili smo se odgovornosti, a šut sa linije slobodnih bacanja je bilo loš. Takođe, dodavanja nam nikako nisu išla, a u odlučujućim momentima lopte smo davali direktno protivniku u ruke - rekao je trener Partizana.

U "crno-belom" taboru najviše je podbacio Marić, koji je promašio čak 7 slobodnih bacanja, od ukupno 13 Parizanovih promašaja. O svojoj i igri tima kaže:

- Igrali smo baš glupo, nekako ukočeno. Drugo poluvreme je bilo tragično. Ja sam takođe igrao katastrofalno i to ne smem više nikada da ponovim. Uprkos porazu, moramo da podignemo glavu i da idemo dalje. Sledeći meč je u Zagrebu i to moramo da dobijemo - rekao je Aleksandar Marić, koji je zabeležio 9 poena.

Igru Marića prokomentarisao je i Vujošević:

- To je igrač koji je prošle sezone u Granadi imao prosek od 8 minuta po meču. Sad se protivničke odbrane postavljaju prema njemu. Mora da se izbori sa tim i nađe izlaz kada ne može lako da poentira.

U narednom, 9. kolu NLB lige Zvezda će biti domaćin Ciboni, dok Partizan gostuje u Zagrebu istoimenoj ekipi.

Katarina Stojković
20.11. 2009.

Pogledajte još