Kandidatura polovinom decembra

BEOGRAD, 20. novembar 2009. (FoNet) - Pohvalan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca u kome konstatuje da je zadovoljan saradnjom Srbije s Tribunalom biće najverovatnije dovoljan za odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma na sastanku Saveta ministara 10. decembra, smatraju u Vladi Srbije, piše "Blic".

Kako list saznaje u Vladi, plan je da nekoliko dana nakon tog sastanka, polovinom decembra, Srbija preda kandidaturu za članstvo u EU.

"Svi događaji pokazuju da sve ide u pravcu toga da će Holandija, kao poslednja članica EU koja se protivi, pristati da se odmrzne prelazni trgovinski sporazum Srbiji, tako da će komesar za proširenje, Oli Ren, 10. decembra predložiti odmrzavanje", rekao je za "Blic" izvor iz vrha Vlade Srbije.

Naravno, niko ne može u ovom trenutku da garantuje šta će biti poslednja reč Holandije, jer ona ima pravo da suvereno odlučuje, ali posle ovakvog izveštaja Bramerca biće teško, kako se smatra, reći „ne”.

Isti izvor navodi da će odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma biti dovoljno da se preda kandidatura.

"Ne očekujemo odmah ratifikaciju SSP, ali je naš cilj da istovremeno sa odmrzavanjem prelaznog sporazuma krene i ratifikacija ", kaže izvor u Vladi Srbije.

Očekuje se da komesar Oli Ren pred Savet ministara izađe sa argumentacijom da „Srbija čini sve što je u njenoj moći da okonča saradnju s Tribunalom, a da to i nije ništa drugo nego puna saradnja”.

Ako odluka Saveta ministara bude povoljna, kao što se očekuje, predsednik Boris Tadić predaće zahtev Srbije za kandidaturu prvog slobodnog dana u agendi švedskog premijera Frederika Rajnfelda.

Ambasador Holandije u Srbiji, Ron van Dartel, izjavio je u četvrtak da očekuje da Holandija saopšti svoj stav ’vrlo brzo’ nakon 3. decembra i prezentacije izveštaja glavnog tužioca haškog tribunala u SB UN.

On je naglasio da Holandija insistira na neophodnosti hapšenja dvojice preostalih haških begunaca i da od toga neće odustati.

Van Dartel je podsetio na reči ministra spoljnih poslova Holandije, Maksima Ferhagena, da će biti "strog", ali i "pravedan" i da je primećeno poboljšanje saradnje Srbije i EU.

Pogledajte još