JUBILEJ: Stoto izvođenje predstave "Gospođa ministarka"

Ovo je prva predstava po ovom komadu u kome sve uloge igraju muškarci (osim deteta Rake koga igra Katarina Marković).

Ovakvom postavkom, sve strahote vlasti o kojima je Nušić pisao pre mnogo godina, dobijaju svoj savremeni, travestirani, pandan koji je mnogo opasniji. Ova predstava je, od svoje premijere 8. oktobra 2013, odvela Pozorište Boško Buha na sve relevantne pozorišne festivale u zemlji i regionu, a glavni glumac Goran Jevtić je za svoju ulogu Živane Popović na svima njima dobio glumačke nagrade, uključujući i nagradu Zoran Radmilović na Sterijinom pozorju 2014. godine.

(old_image)

Takođe, Nemanja Oliverić je, na istom festivalu, nagrađen Sterijinom nagradom za mladog glumca iz fonda Dare Čalenić za ulogu služavke Anke. Osim pomenutih, u predstavi igraju i Uroš Jovčić, Miloš Vlalukin, Vlasta Velisavljević/Branko Cvejić, Damjan Kecojević, Ivan Mihailović, Nenad Nenadović, Saša Simović, Dragoljub Denda, Branislav Platiša i drugi. Scenograf je (uz rediteljku) Branko Cvijić, kostimografi Ivana Vasić i Ivana Šešlija, kompozitor Draško Adžić, a autorka scenskog pokreta Anđelija Todorović.

"Ministarku je Nušić pisao tridesetih godina prošlog veka, u okolnostima razvoja kapitalizma i građanskog klasnog društva između dva rata, a znamo šta su tridesete godine iznedrile - i fašizam i nacionalizam i totalitarizam. Ostajući u vizuelnom okviru tridesetih, želela sam da podvučem kontinuitet društvenih deformacija, mentalitetskih zauma. Volela bih da Nušić nije moj savremenik, da je po njegovom svetu pala kosmička prašina, ali danas njegova aktuelnost boli i na nivou rečenice i situacije, i društvene dijagnoze.", kaže rediteljka Tatjana Mandić Rigonat.

Pogledajte još