FIFA: Nema reprize duela Francuske i Irske

CIRIH, 20. novembra 2009. (Beta-AP) - Svetska fudbalska federacija (FIFA) odbacila je danas mogućnost ponovnog odigravanja utakmice između selekcija Francuske i Irske u baražu za Mundijal u Južnoj Africi.

Reprizu susreta, završenog rezultatom 1:1, zatražio je Fudbalski savez Irske, koji je takav zahtev uputio pošto je Francuska izjednačujući gol postigla posle očiglednog igranja rukom Tijerija Anrija i tako stigla do plasmana na Svetsko prvenstvo.

"FIFA ističe da se rezultat meča ne može menjati i da se sam meč ne može ponovo igrati. Kao što je jasno napisano u pravilima igre odluke na utakmicama donosi sudija i te odluke su konačne", navodi se, međutim, u saopštenju FIFA.

Anri je bio asistent kod jedinog gola Francuske u 13. minutu prvog produžetka utakmice igrane u Parizu. On je loptu prihvatio rukom i potom je prosledio Viljemu Galasu, koji je postigao gol i rešio pitanje učešnika Mundijala 2010. godine.

Francuska je do Svetskog prvenstva stigla zahvaljujući pobedi u prvom susretu u gostima sa Irskom od 1:0. Da je, međutim, rezultat u Parizu ostao 1:0 za Irsku, o učesniku Mundijala odlučivali bi penali.

Anri je kasnije i priznao da je igrao rukom, što švedski arbitar Martin Hanson to nije video.

Fudbalski savez Irske saopštio je da je primio odluku Fife o odbijanju njegovog zahteva i dodao da će kasnije danas izneti stav o tome.

Irski premijer Brajan Kouen najavio je da će o spornoj utakmici razgovarati i s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem na sastanku lidera 27 zemalja Evropske unije u Briselu.

Fifa je, inače, jednom već dozvolila da se zbog sudijske greške ponovi utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Uzbekistan i Bahrein su to učinili 2005. godine, ali ne zbog sudijskog previda, već zato što je arbitar napravio tehničku grešku u deljenju pravde.

Član irskog parlamenta Džo Mekhag istakao je da bi i Francuska trebalo da podrži ponovno odigravanje utakmice, podsetivši da je to 1999. godine učinio trener Arsenala Arsen Venger, koji je pristao da odigra novi meč engleskog FA Kupa, pošto je njegov tim u prvom susretu pobedio neregularnim golom.

Pogledajte još