Dulić: Spremni na obaveze ali uz pomoć

BEOGRAD, 20. novembar 2009. (FoNet (old_image)) - Ministar životne sredine i prostornog planiranja, Oliver Dulić, izjavio je danas da je Srbija aktivna u borbi protiv klimatskih promenama i da je spremna da preuzme sve obaveze koje budu usaglašene na predstojećoj svetskoj Konferenciji o klimatskim promenama u Kopenhagenu u decembru, ali da će insistirati na finansijskoj pomoći.

Srbija je aktivna u borbi protiv klimatskih promena i predstavlja regionalni stub zemalja koje će zajedno nastupiti u Kopenhagenu,dodao je on.

Spremni smo na obaveze, ali da se za to pruži značajna finansijska pomoć i pomoć za transfer tehnologija, rekao je Dulić na konferenciji za novinare povodom predstojećeg svetskog samita u Kopenhagenu.

On je izrazio spremnost Srbije da se otvori za ekološke investicije i nove elektroenergetske instalacije, koje bi doprinele energetskoj efikasnosti.

Ali, hoćemo tačno da znamo ko u svetu preuzima odgovornost za zagađenje naše sredine i ko će ubuduće da izdvoji novac da pomogne ovom regionu da bude sastavni deo zajedničke evropske agende klimatskih promena.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija (UN) za klimatske promene Srđan Kerim je ukazao da je situacija, usled klimatskih promena na planeti dramatična i da, ukoliko se u Kopenhagenu ne postigne sporazum, 45 zemalja članica UN je u opasnosti da nestane sa Zemlje.

On je izrazio nadu da su svi svetski lideri zemalja odlučni da se na predstojećem samitu donese politički okvir za novi međunarodni ugovor o klimatskim promenama, koji će posle 2012. godine naslediti Kjoto protokol.

Alternative nemamo, predočio je on i ocenio da će, ukoliko do sporazuma ne dođe, biti poremeći međudržavni odnosi u svetu.

Prema rečima Dulića, Srbiju će u Kopenhagenu predstavljati visoki državni funkcioneri predvođeni premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Pogledajte još