KIŠA, SVEG, VRELINA: Temperaturna klackalica; Nakon tople zime, očekuje se još vrelije leto

Za nama je definitivno jedna od najtoplijih zima u poslednjih nekoliko decenija. Klimatolozi kažu da ovogodišnje "najoštrije" godišnje doba spada u kategoriju ekstremno i veoma tople zime. Čak i još jedan lagani snežni talas koji dolazi u martu, čisto da "overi" zimu, meteorolozi kažu, neće ugroziti status zime s temeperaturama mnogo iznad proseka. Zubi su zimi godinama unazad sve tuplji, a, pride, meteorolozi "slute" da nam stiže sušno i toplo leto, pišu "Novosti".

Prema rečima Jasminke Smailagić, načelnice u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dosadašnjih merenja temperature i padavina, izuzimajući poslednja četiri dana u februaru, klimatološke analize pokazuju da je ova zima bila izuzetno topla.

FEBRUAR REKORDER

Ovaj februar će biti najtopliji do sada, zajedno sa februarom 1966. godine - kažu u "Meteosu". - Tada je srednja mesečna temperatura iznosila 9,1 stepen za Beograd, a prosečna je tri stepena za poslednjih 30 godina. Očekujemo da ovaj februar ima sličnu srednju mesečnu temperaturu, a da li će premašiti februar 1966, znaćemo 1. marta. Ovaj februar bio je čak topliji od prosečnog marta. Kako u ovoj meteorološkoj stanici kažu, srednja temperatura za mart je oko sedam stepeni. - Odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bilo je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih - kaže Smailagićeva. - Količine padavina su bile u kategoriji prosečnih vrednosti. Karakteristika ove zime je da su se u više navrata smenjivali veoma topli s hladnim periodima. U tim epizodama prevazilaženi su i pojedini dosadašnji ekstremi. Sredinom februara na 12 stanica u Srbiji premašeni su apsolutni maksimumi temperature na mesečnom i sezonskom nivou- navodi Smailagićeva.

Kako kaže, na 14. zasedanju Foruma za klimatske izglede za jugoistočnu Evropu, predstavnici RHMZ u saradnji sa kolegama iz ovog regiona upravo su i predvideli da će ova zima biti blaga.

- Sa velikom verovatnoćom klimatski izgledi su ukazivali na to da će ova zima biti toplija od prethodne zime, sa prosečnom količinom padavina - kaže Smailagićeva.

U klimatologiji, zima počinje 1. decembra i završava se poslednjeg dana u februaru.

Prosečna zimska temperatura vazduha za teritoriju Srbije je 0,5 stepeni Celzijusovih, a u Beogradu - 2,4 stepena.

Kako kaže, početkom sledeće sedmice se očekuje otopljenje s temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, da bi krajem sedmice usledilo zahlađenje sa snegom.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama proseka.

- Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti - kaže Smailagićeva.

- Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosečnim količinama.

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suvo leto.

- Prosečna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen Celzijusov - kaže Smailagićeva.

- U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosečnih vrednosti.

Izvor: novosti/alo.rs/nadlanu

Pogledajte još