Seks čuva zdravlje i lepotu

Seks je nezamenljiv čuvar zdravlja, lepote i izvor neopisivog zadovoljstva. Bračni parovi koji su zadovoljni svojim seksualnim životom, zadovoljni su i celokupnim zajedničkim životom. Ali može li seks biti izvor zdravlja i za vas lično? 

Može, odgovara na pitanja čitalaca londonskog lista SAN (THE SUN) neuropsihijatar i seks terapeutkinja Gejl Salc, i tvrdi da uzbudljiv seks sa burnim "finalom" donosi ženi i muškarcu dobro raspoloženje, dobro zdravlje i zadovoljstvo.

Po njenom mišljenju, aktivan seks je za žene izvanredno aerobik vežbanje, posebno za srce. Seks takođe jača i učvršćuje stomačne, butne i mišiće stražnjice i tako s tih delova tela uklanja višak masnih naslaga i ulepšava celokupan izgled tela.

Evo još nekih ključnih saveta koje je ženama uputila doktorka Gejl Salc:
"Vežbanje je samo po sebi i dobra mentalna gimnastika, ono vas oslobađa stresa i popravlja vam raspoloženje jer telo luči endorfin, hormon zadovoljstva i uživanja. Seks posebno poboljšava funkciju specifičnih, vaginalnih mišića."

Kao i drugi mišići, i vagina spada u takozvane "koristi ili izgubi" organe. Što više i češće koristite mišiće pelvisa, duže će te očuvati mladalački izgled i vitkost. Ali ako ih ne koristite, oni će atrofirati pa će vam seks postati bolan. Uz to, mišići pelvisa bitno utiču na kontrolu funkcionisanja mokraćne bešike.

Ako ove mišiće održavate u dobrom stanju, imaćete bolju kontrolu bešike što je posebno važno posle porođaja i u poznijem životnom dobu. Jer, ko bi poželeo da trči u toalet svaki put kad se nakašlje ili kihne?

Zato, dame, vežbajte ove mišiće a što se vaših muških partnera tiče - seks i što češća ejakulacija pomažu da njihova prostata ostane dugo funkcionalna. Uz to, dokazano je da seks smanjuje rizik da muškarac oboli od raka prostate.

Posle seksualnog odnosa, organizam luči hormone koji imaju blagotvorno dejstvo na celo telo. Oksitocin donosi opuštanje i osećanje ljubavi i snažne emotivne veze a endorfini su prirodne "ubice bola" i takozvani "hormoni veselosti".

U isto vreme, posle seksa u organizmu raste i nivo imunoglobulina tipa A. Ovo antitelo pomaže nam da se izborimo sa prehladom. Mnoge osobe tvrde da posle "dobrog seksa" brzo i lako padaju u san. A dobar san, opšte je poznato, ima nebrojene koristi za organizam.

Seksolozi ukazuju da seksualno samopouzdanje pomaže da se ostvari i čvrsta samouverenost i poverenje u sopstvenu vrednost. Jer, samouverene i samopouzdanjem ispunjene osobe nesebično nastoje da te svoje osobine prenesu na druge ljude i time su izuzetno korisne za celo društvo.

Doktorka Gejl Salc je svoju analizu zaključila savetom:
"Ako imate bilo kakav seksualni problem, posavetujte se s lekarom. Postoji mnogo načina i metoda u lečenju problema u seksu. Ali nešto je najvažnije - seks, naravno pod uslovom da se upražnjava s pravim partnerom i na bezbedan način - ne samo da vas čini zadovoljnim i srećnim već je i blagotvoran za organizam..." 

(FoNet)
BRISTOL, 20. novembar 2009. 

Pogledajte još