TRAGIČNA SUDBINA: Šta se dogodilo sa Milovanom Jakšićem Jakšom

Jedan od junaka najvećeg uspeha fudbalske reprezentacije Jugoslavije (Srbije), osvajanja trećeg mesta na prvom Svetskom prvenstvu u Montevideu, golman Milovan Jakšić Jakša preminuo je iznenada od posledica masivnog srčanog udara u Aleksandriji 1953. Imao je svega 44 godine.

Rođen u Kolašinu, koji se tada nalazio u knjaževini Crna Gora, Milovan je kao veoma mlad došao u Srbiju. Bio je najstarije dete Radoslava i Miruše Jakšić. Glava porodice Radoslav ubijen je od austrougarskih vojnika za vreme Prvog svetskog rata, jer je pomogao povlačenje srpske vojske. Tako je Milovan završio u Domu za ratnu siročad u Kragujevcu, odakle je poslat u Beograd da uči zanat. Kao štamparski šegrt počeo je da se bavi fudbalom sredinom 20-ih godina XX veka. Prvo je pokušao da igra u odbrani, ali kako je pozicija golmana bila upražnjena ubrzo je stao među stative. Odlikovao se odličnim refleksom, koji mu je, uprkos malom rastu (175cm) pomogao da izgradi uspešnu karijeru. Započeo je u Sportskom klubu Soko, koji je 1931. preimenovan u BASK /(Beogradski akademski sportski klub).

Bio je član reprezentacije kraljevine Jugoslavije sastavljene od igrača iz Srbije koja je na Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. osvojila treće mesto. Na tom turniru je branio na sve tri utakmice i posebno se istakao u istorijskoj pobedi protiv Brazila. Posle te utakmice su ga latinoamerički komentatori prozvali El Grande Milovan.

Iako je celu karijeru proveo u Sokolu, odnosno BASK-u, imao je kratki izlet u Čehoslovačku. Tokom 1934. i 1935. branio je za Spartu iz Praga, koja je u to vreme bila ono što su danas Barselona ili Real. U fudbalu je ostao do kraja života. Za vreme Drugog svetskog rata aktivno je podržavao antifašiste u Srbiji. Sa grupom prijatelja, na današnji dan pre 71. godinu, 4. marta 1945, osnovao je fudbalski klub Crvena zvezda u kojoj je bio aktivan do smrti.

El Grande Milovan ostaće upamćen kao veliki sportista i patriota, čovek koji je za 44. godine života stekao mnogo prijatelja i nijednog neprijatelja, što na najlepši način govori o njegovom karakteru. Na ovog divnog čoveka i sportistu podsetila nas je filmska saga “Montevideo, Bog te video”.

(old_image)

Pogledajte još