Zakon ne garantuje efikasniju lokalnu upravu

BEOGRAD, 20. novembra 2009. (Beta) - Poslanici opozicije kritikovali su u petak vladin Predlog zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj upravi, navodeći da se njime ne stvaraju uslovi za efikasniji rad administracije.

Poslanica Liberalno-demokratske partije Judita Popović je rekla da ta stranka ne može da podrži zakon koji predviđa smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi, a da u njemu nisu navedeni kriterijumi po kojima će to biti urađeno.

Poslanik Srpske napredne stranke Zoran Antić je optužio Vladu Srbije da se samo deklarativno zalaže za ravnomerni regionalni razvoj Srbije. On je ocenio da je zakon o broju zaposlenih u lokalnoj upravi "krajnje nepovoljan pogotovo za opštine u unutrašnjosti".

Poslanik Demokratske stranke Srbije Arsen Đurić založio se za izmenu kriterijuma iz Predloga zakona o broju zaposlenih u lokalnoj upravi po kome na 1.000 stanovnika dolaze četiri stalno zaposlena administrativna radnika.

Predlogom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji predviđeno je da se broj stalno zaposlenih smanji za 15 odsto. Bez posla u lokalnoj upravi trebalo bi da ostane 5.648 od ukupno 37.789 zaposlenih, a oni koji ostanu bez posla dobiće otpremninu i naknadu za nezaposlene.

Pogledajte još