UMRO SIROMAŠAN I ZABORAVLJEN: Tužna sudbina Ivice Beka

Centarfor reprezentacije kraljevine Jugoslavije na prvom Svetskom prvesntvu u Montevideu 1930. godine imao uzbudljivu, gotovo filmsku, životnu priču. Rođen je 1909. na Čuburi u Beogradu.

Otac mu je bio banatski Nemac, a majka Čehinja. Veoma rano je počeo da se bavi fudbalom. Igrao je dve godine za podmladak BSK-a pre nego što je 1926. zaigrao za prvi tim. Bio je rođeni strelac, zbog čega su ga čaršija i novinari prozvali “prvim srpskim centarforom”. Na 50 zvaničnih utakmica postigao 51 gol. Kako nije blistao u školi, ponavljao je razred u Prvoj beogradskoj gimnaziji, preselio se u Šabac u aneri da završi školovanje. Posle godinu igranja za Mačvu, na poziv prvog srpksog fudbalskog gastarbajtera Milana Becića, otišao je u Francusku. Iako je bio veoma mlad, brzo je Francuzima pokazao kako se pika lopta, Igrao je za Set, Sent Etjen i Nim.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica i postigao četiri gola, od kojih je tri zapio u Montevideu, onda kad je bilo najpotrebnije. Posle Svetskog prvenstva dobio je francusko državljanstvo. Za najbolji tim nove otadžbine odigrao je pet utakmica. Neki njegovi podvizi teško će biti nadmašeni. Recimo, postigao je osam uzastopnih golova na meču Set-Lil.

Za vreme Drugog svetskog rata pristupio je Pokretu otpora, čak je postao komandant jednog odreda i uspešno ratovao do nemačke kapitulacije 1945. Zbog hrabrosti iskazane u botkama za oslobođenje dvorca Sisteron u Alpima, dobio je čin majora.

Valjda zbog mangupskog duha kojim je zaražen tokom odrastanja na Čuburi, Ivica se, ispostavilo se, bolje snalazio u ratu nego u miru. Pokušao je da bude fudbalski trener, ali je imao malo uspeha na novom poslu. Trenirao je Nicu, Monte Karlo i Kan.

Preminuo je u 53. godini u Setu od posledica srčanog udara. Ranoj smrti mnogo su doprineli teški egzistencijalni uslovi u kojima je bio poslednjih 15-godina života. Radio je fizičke poslove, često i po dva kako bi preživeo. Završio je na ulici raznoseći ribu biciklom s brodova na pijacu. U Setu čuvaju sećanje na prvog velikog golgetera Srbije i Francuske. Dodeljena mu je titula počasnog građanina, za razliku od rodnog Beograda u kojem je zaboravljen.

(old_image)

Ivan Zekić u ulozi Ivice Beka u filmu "Montevideo, bog te video"

Pogledajte još