#Winterfest2016 - Ljubica Radan: Priča o vinu nije kratkoročnog daha, ona bi trebalo da postane deo naše kulture

Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.

Kratku Škola vina "Savladajte vinski bonton" održače Ljubica Radan, enolog i predsednik Vinske Akademije Srbije (approved by WSET)

Da li srpska vinska scena može da parira regionalnoj i međunarodnoj?

- Sasvim sigurno. Naši vinari sa ponosom mogu da pričaju i šalju svoja vina na svetska vinska tržišta i takmičenja, što i čine, a rezultati su evidentni. Isto tako, naši vinski blogeri se daleko čuju, što je izuzetan doprinos srpskoj vinskoj sceni. Tu su i naše vinske škole koje donose svetske standarde u učenju o vinu. Svakako da ima još puno stvari koje treba doterati, urediti, ali sve ide u vrlo dobro pravcu.

Šta je potrebno uraditi da domaća vina budu vidljivija prvo na našoj, a onda i na međunarodnoj vinskoj sceni?

- Mišljenja sam da se već dosta radi na tome u svim segmentima, ali svakako sve veća originalnost tj. isticanje posebnosti našeg teroara, sorti kroz vina, utisak su koji će da se pamti. O tome treba pisati, govoriti, degustirati, što se svakako čini kroz vinske manifestacije, razne degustacije, pisanja čega treba da je još više, na raznim jezicima. Nezaobilazni turizam svakako! Međutim, priča o vinu nije kratkoročnog daha. Ona zahteva priču koja treba da postane deo naše kulture. Proces je dug, ali ostaje i opstaje. Stoga, još više svega ’vinskog’ treba da postoji.

Koliko domaći vinari međusobno sarađuju i zajedno utiču na promociju domaćih vina?

- Saradnja vinara je sve intenzivnija što se može videti kroz formiranje i aktivnosti pojedinih Udruženja. Setimo se samo perioda na samom početku nove vinske istorije, kada je dogovor među članovima bio gotovo nemoguć. Vremenom smo odrasli i sazreli, pa je shvaćeno da kao još uvek mali proizvođači, zajedničko nastupanje, predstavljanje može biti samo pozitivno. Stoga saradnja postaje sve učestalija, a rezultati su sve bolji. U nadi da će se takav trend nastaviti, uzdravlje!

(old_image)

Informacije o cenama smeštaja koje idu već od 69 evra za tri dana (u cenu uključen i "Vinski pasoš") u MK Mountain Resort ili Jolly Kop Apartmanima, popustima, vinskom pasošu i programu možete pogledati na sajtu www.color.rs/winterfest2016/

Informacije za smeštaj i prevoz jelena.jahura@color.rs
Informacije za program i izlagače jelena.savic@color.rs

Pogledajte još