Pobede Zvezde i Partizana

BEOGRAD, 21. novembra 2009. (Beta) - Fudbaleri Crvene zvezde savladali su danas u gostima ekipu Čukaričkog sa ubedljivih 3:0 i u 12. kolu Jelen Superlige zadržali četiri boda prednosti nad Partizanom sa kojim će sledeće nedelje igrati večiti derbi Srbije.

Dvostruki strelac za Zvezdu bio je Dejan Lekić, a gol je postigao i Aleksandar Jevtić. Pobedu je ostvario i Partizan, koji je golovima Lamina Dijare i Radosava Petrovića sa 2:1 savladao Smederevo, za koje je utešni pogodak postigao Dragan Ćeran.

Trećeplasirana Vojvodina je u Novom Sadu zabeležila sigurnu pobedu nad Borcem iz Čaška 3:0 za koju je najzaslužniji bio strelac het-trika Dragan Mrđa. Tri boda osvojile su i ekipe Jagodine i Spartaka, dok na ostalim mečevima nije bilo golova.

Jagodina je pogotkom Saše Cilinšeka savladala Rad sa minimalnih 1:0, dok je Spartak zahvaljujući dvostrukom strelcu Voji Ubiparipu u Subotici pobedio Napredak sa 2:0, i barem privremeno preuzeo četvrto mesto na tabeli.

Metalac je osvojio bod na gostovanju BSK-u, a golova nije bilo ni u Ivanjici gde su snage odmerili Javor i Mladi Radnik. Poslednji meč kola sutra će u Kuli igrati Hajduk i OFK Beograd, koji će pokušati da se eventualnom pobedom vrati na četvrto mesto na tabeli.

Najzanimljivija je, ipak, borba za prvo mesto i titulu jesenjeg šampiona Srbije, koja će svoj vrhunac imati sledeće nedelje u večitom derbiju srpskog fudbala između Zvezde i Partizana.

Obe ekipe su današnjim pobedama napravile lepu uvertitu pred međusobni susret, obe su mogle i do ubedljivijih pobeda.

Zvezda je, posle dve uvodne propuštene šanse, do vođstva na susretu sa Čukaričkim stigla u 26. minutu kada je Lekić glavom sproveo Jevtićev centaršut u mrežu domaćih.

Jevtić se u 48. minutu i sam upisao u listu strelaca, kada je, takođe glavom, iskoristio dobro ubacivanje Vladimira Bogdanovića iz slobodnog udarca.

Lekić i Jevtić su bili glavni akteri i akcije kod trećeg gola Zvezde. Jevtić je bio asistent, a Lekić strelac, taj put nogom.

Zvezda je, pre svega u prvom poluvremenu, mogla i do još nekog gola, ali je Jevtić pogodio spoljni deo mreže, golman Čukaričkog Bojan Isailović odbranio je pokušaj Bogdanovića iz slobodnog udarca, dok je Lekić makazicama bio zamalo neprecizan. Šanse u drugom polurvemenu imali su ponovo Jevtić, dva puta, kao i Slavko Perović, ali je rezultat ostao 3:0.

Trener fudbalera Crvene zvezde Vladimir Petrović izrazio je zadovoljstvo što je njegova ekipa u  duelu sa Čukaričkim nastavila seriju pobeda.

"U prvom planu danas nam je bio rezultat, a ne lepa igra. Serija pobeda iz prethodnog perioda tera nas da nastavimo u istom ritmu, što smo protiv Čukaričkog uspeli i da uradimo", rekao je Petrović na konferenciji za novinare posle pobede od 3:0.

Zvezda je protiv Čukaričkog ostvarila 11. pobedu uzastopce, računajući i dve utakmice u Lav Kupu Srbije.

"Bolje smo igrali u drugom, nego u prvom poluvremenu. Pojedinci su mogli i bolje, pogotovu rezervisti. Pohvalio bih one koji su odigrali svih 90 minuta, bili su od samog početka borbeni i zato smo na kraju i slavili. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan kako smo zabeležili novu pobedu", naveo je Petrović. 
 
Partizan je u duelu sa Smederevom mnogo teže stigao do tri boda, iako je pitanje pobednika mogao da reši mnogo pre kraja utakmice.

Vođstvo od 1:0 crno-beli su stekli već u šestom minutu kada je Marko Lomić centrirao iz prekida sa leve strane, a Dijara glavom sa nekoliko metara pogodio protivničku mrežu.

Dijara je u 16. minutu mogao da postigne i drugi gol, ali je posle asistencije Srđe Kneževića pogodio prečku. U 31. minutu Dijara se našao i u ulozi asistenta, proigrao Almanija Moreiru čiji je šut sa 15 metara, ipak, odbranio golman Smedereva Željko Kuzmić.

Okvir gola aktuelni srpski šampion pogodio je i u 54. minutu, kada je Adem Ljajić gađao u stativu.

Partizan je, konačno, drugi gol postigao u 74. minutu, kada je Knežević centrirao sa desne strane, Dijara glavom vratio loptu na ivicu kaznenog prostora, Kleo je propustio, a Petrović sa 25 metara precizno šutirao pod prečku.

Meč, ipak, tada nije bio odlučen, pošto je samo tri minuta kasnije Ćeran iz slobodnog udarca sa nekih 17 metara uhvatio golmana Partizana Mladena Božovića na pogrešnoj nozi i smanjio zaostatak Smedereva na 1:2.

Gosti, međutim, do kraja utakmice nisu uspeli da ugroze gol Partizana, koji je preko visokog Brazilca Vašingtona još dva puta bio u šansi, ali je Kuzmić oba puta loptu slao u korner. 

Trener fudbalera Partizana Goran Stevanović rekao je da je zadovoljan igrom i pobedom nad ekipom Smedereva (2:1), koja je, prema njegovim rečima, mogla da bude i ubedljivija.

"Pribojavali smo se ovakvog Smedereva, čiji igrači su u svakom momentu znali šta rade. U prvom poluvremenu smo imali poteškoća u dodavanjima na sredini terena. Ipak, u nastavku meča smo došli do svoje igre, a pored golova, imali smo i još nekoliko dobrih šansi", izjavio je Stevanović na konferenciji za novinare posle meča 12. kola Jelen Super lige.

Pogotka za Partizan postigli su Lamin Dijara i Radosav Petrović, dok je strelac za Smederevo bio Dragan Ćeran.

"Gledaoci su mogli da vide dosta lepih akcija i kontranapada. Videli smo atraktivne poteze i zanimljivu igru oba tima. Ovo je bila veoma dobra prvenstvena utakmica", zaključio je šef stručnog štaba Partizana. 

Rezultati:
 
Vojvodina - Borac 3:0 (2:0)
(Mrđa 20', 33', 55')

Javor - Mladi radnik 0:0

Čukarički - Crvena zvezda 0:3 (0:1)
(Lekić 26', 55', Jevtić 48')

Partizan - Smederevo 2:1 (1:0)
(Dijara 6', Petrović 74' - Ćeran 76')

BSK - Metalac 0:0

Spartak - Napredak 2:0 (0:0)
(Ubiparip 78', 84')

Jagodina - Rad 1:0 (1:0)
(Cilinšek 26')

Pogledajte još