#Winterfest2016 Janoš Mesaroš: Slikarstvo i kuvanje povezuje publika i povratno zadovoljstvo zbog kojeg se ponovo latite kista ili varjače

Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.

Na gastro panelu "Food Around the World" učestovaće i slikar Janoš Mesaroš, koji je rekao da mu je uvek lakše da na pitanja odgovara slikama, a ne rečima. Zbog toga će i slikarsku opremu poneti sa sobom na Kopaonik.

Priča se da se u kuhinji snalazite dobro kao i pored štafelaja?

- Kako da ne, prvo sam naučio da kuvam i tek kasnije sam naučio da slikam. Kuvanje je isti izazov kao kad stanem ispred štafelaja, kod kuvanja i kod slikanja važi jedno pravilo - ako nemaš kreativnu rutinu kuvaš i slikaš bez iskustva. Iskustvo je ono što dobiješ, kad nisi dobio ono što si želeo.

Šta najviše volite da kuvate, a šta da jedete?

- Najbolje se snalazim kada kuvam u kotliću riblju čorbu, riblji paprikaš, gulaš, čobanac, pasulj i naravno uvek se stvori dobra energija, jer kotlić se uvek kuva za desetak osoba. Najradije jedem sve ono što se kuva u kotliću.

Da li ste u svojoj kuhinji primenili neke od svetskih trendova - brzo spremljeno, zdravo, organski...?

- Probao i odmah odustao, da li možete da zamislite jednog pravog Vojvođanina, a to jesam, da koristim neke egzotične začine koje je užasno teško nabaviti i pokvarim jedan savršeni pileći paprikaš sa noklicama. Što se tiče organskih proizvoda, mi smo u kući proizvodili samo organske proizvode, a da to nismo ni znali, to je sad malo trend, uostalom 21. vek je vek prevare, ko voli nek izvoli.

Koja to nit povezuje slikarstvo i hranu (kuvanje)?

- Publika, slikarstvo je razonoda za oči, a hrana za dušu. Povratno zadovoljstvo zadovoljava svakog stvaraoca da se ponovo, ponovo i ponovo lati kista ili varjače.

(old_image)

Informacije o cenama smeštaja koje idu već od 69 evra za tri dana (u cenu uključen i "Vinski pasoš")u MK Mountain Resort ili Jolly Kop Apartmanima, popustima, vinskom pasošu i programu možete pogledati na sajtu www.color.rs/winterfest2016/

Informacije za smeštaj i prevoz jelena.jahura@color.rs
Informacije za program i izlagače jelena.savic@color.rs

Pogledajte još