Kacin:Kandidatura Srbije za članstvo u EU nerealna

BEOGRAD, 21. novembra 2009. (Beta) - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je nerealno da Srbija do kraja 2009. godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kandidatura je velika stvar, zato moramo biti realni. To nije i ne sme biti igra pokera, nego igra s jasnim pravilima po kojima se stiče poverenje svih 27 država članica, institucija EU, suseda Srbije i ostalih zemalja kandidata, sadašnjih i budućih", rekao je Kacin za Blic nedelje.

"Pravi pristup je uporan rad koji se bogato nagrađuje. To je Srbija u slučaju ukidanja viza uspela jer je samu sebe osposobila i promenila", rekao je Kacin.

Govoreći o promeni stava Holandije prema Srbiji, evropski izvestilac je rekao da ne stoji Holandija između Srbije i EU, već haški begunci Ratko Mladić, Goran Hadžić i oni koji im pomažu. "Oni su prepreka, a ne Holandija", rekao je Kacin.

Odgovarajući na pitanje o svojoj nedavnoj kritici izjava ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, on se zapitao da li Srbija ima više spoljnih politika. "Zar Srbija ima više spoljnih politika? Za svaku priliku i svake uši drugačiju?", rekao je Kacin.

Pogledajte još