fbpx

#Autoforum2016 Dragana Đermanović: 40% kupaca automobila konsultuje društvene medije, a čak 70% Youtube

#AutoForum2016 otvara potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović i Njegova Ekselencija ambasador Nemačke Axel Dittmann. Predstavnici kompanijaEuro Petrol, Euro Gas, SAT Media Groupi predstavnici autoindustrije razgovaraće koji su to izazovi sa kojima se kompanije u ovoj delatnosti susreću, kada su u pitanju tržište, uslovi uvoza, ali i koja je to uloga države u ovoj oblasti. Kroz panel diskusiju, učesnici će razgovarati o kriznim komunikacijama i kako komunicirati tokom mega kriza u auto-industriji.

Na panelu "Kako reagovati u globalnim mega-krizama?" učestvovaće i Dragana Đermanović, PRpepper.

Korporativno komuniciranje doživljava svakodnevne promene, kao i komuniciranje generalno. Na šta kompanije moraju da obrate posebnu pažnju kada je u pitanju onlajn komuniciranje?

- Društveni mediji su omogućili da kompanije imaju alate u rukama koji su moćniji nego ijedan ranije. Ti alati su svima dostupni, ali baš zbog te dostupnosti kompanije su se našle pred najvećim komunikacijskim izazovom. Vrednost društvenih medija su shvatili i profesionalci i „obični“ korisnici, ali nema mnogo onih koji ih adekvatno koriste i razumeju suštinu. Uspešne kompanije znaju da uspeh ne dolazi preko noći, da nastup u onlajn svetu ne sme da budu niz ad hoc aktivnosti, već je to dobro isplaniran proces. U želji za brzim uspehom mnogi brendovi jure za lajkovima i pratiocima zaboravljajući da je kvalitet važniji od kvantiteta. Savet im je da pronađu mesto okupljanja svoje ciljne grupe, da ih razumeju i sa njima uđu u interakciju. Humaniji pristup u interakciji sa korisnicima sve više će biti merilo uspeha u sferi onlajn komuniciranja.

Kako ocenjujete poziciju automobilske industrije u onlajn komuniciranju?

- Inkorporiranje društvenih medija u sve pore korporativnog komuniciranja, dovelo je industrije na auto-put kojim „hteli-ne hteli“ moraju da voze. Mnogi od njih se još uvek ponašaju kao da voze lokalnim putevima, pa su i dalje u zaustavnoj traci, ali određeni sektori, poput auto-industrije, vrlo dobro voze tim brzim putevima. Brendovi kao što su BMW, Mini, Honda, Ford pretiču druge na toj „ludoj vožnji“ ostavljajući ih daleko iza sebe. Naravno, i oni nailaze na „rupe na putu“ kao što su krizne situacije. Dok neki, poput Toyote, uspeju da krizu pretvore u šansu, drugi, kao što je Volkswagen, su, na žalost, pali na „alko-testu“.

Šta je prednost automobilske industrije u digitalnom svetu komunikacija, u odnosu na druge industrije?

- Na auto-putu koji su izgradili društveni mediji važno jeda onaj ko je za volanom zna odakle polazi da bi znao gde želi da stigne. Iako veliki auto-brendovi uglavnom “dobro voze digitalnu vožnju”, sa sporadičnim slučajevima “proklizavanja i skretanja sa puta”, i oni bi mogli da “dodaju gas i ubace u petu brzinu” ukoliko žele da ostanu na tom dugom putu. Automobilska industrija ima prostora za napredak u onlajn svetu. Tome u prilog ide činjenica da oko 40% kupaca automobila konsultuju društvene medije pre kupovine, čak 70% korisnika kupuje vozila pod uticajem video sadržaja koji su gledali na YouTube-u, dok 84% kupaca automobila su aktivni na Facebooku. Međutim, uspešna strategija komunicaranja mora da prati strategiju poslovanja. Automobilizam očekuju velike promene kao što su masovna upotreba elektromobila, mnogobrojni inovativni auto-gedžeti, “pametna vozila”, koji će potpuno promeniti auto-industriju kakvu danas poznajemo. Tu revoluciju će neminovno pratiti i promene na samom digitalnom putu, pa će biti zanimljivo pratiti kakve će „GPS mape“ za automobilske brendove pripremiti komunikacijski eksperti.

Sa detaljima programa, učesnicima i prijavama možete se upoznati na zvaničnom sajtu foruma na linku: http://www.color.rs/autoforum2016/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.