Hakeri:Da li su klimatske promene preuveličane

LONDON, 22. novembra 2009. (Beta-AP) - Kompjuterski hakeri provalili su na server istraživačkog centra britanskog Univerziteta Ist Anglia i objavili nekoliko stotina privatnih i-mejlova i dokumenata, što je pokrenulo raspravu o tome da li su neki naučnici preuveličali ljudski uticaj na klimatske promene.

U saopštenju Univerziteta Ist Anglia iz istočne Engleske rečeno je da su hakeri upali na server i ukrali podatke Odeljenja za proučavanje klime, koji se smatra vodećim istraživačkim centrom za klimatske promene.

Prepiska vodećih britanskih i američkih naučnika, duga više od decenije, a koja sadrži oko hiljadu i-mejlova i oko 3.000 dokumenata, postavljena je na veb sajtove posle prošlonedeljnog upada hakera.

Pojedini skeptici i blogeri tvrde da te informacije pokazuju da su naučnici preuveličali slučaj globalnog zagrevanja, kao i da ti dokumenti sadrže dokaze da su neki naučnici pokušali da manipulišu podacima.

Ovo se desilo nekoliko nedelja pre konferencije Ujedinjenih nacija o klimi u Kopenhagenu, gde će predstavnici 192 zemlje pokušati da postignu sporazum o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali mnogi zvaničnici, uključujući ii generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, smatraju da su izgledi za to mali.

Pogledajte još