#Winterfest2016 Goran Kovačević: Srpska vinska scena danas je jako ozbiljna i izuzetno je napredovala u poslednjih 10 godina

Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.

Na panelu “Novi ukusi Balkana” učestvovaće i Goran Kovačević, Square Nine, Beograd

Na koji način vino poboljšava ukus hrane koju konzumiramo?

- Ovde bih se kao kuvar osvrnuo pre na bitnu stavku vina koje koristimo u kuhinji, a to je za kuvanje i spremanje hrane i na koji način vino poboljšava ukus jela kada se koristi za kuvanje. Vino se u kuhinji koristi za 3 bitne stavke, mariniranje hrane, kao tečnost u kome se hrana kuva, kao i za pojačavanje arome i ukusa jela. Ja sam ovde takođe pristalica da vino koje ne bih pio, ne bih u njemu ni kuvao jelo. Jeftina, kisela vina ne mogu da naprave dobro jelo. Ovo ne znači da treba da koristimo skupa vina vrhunskog kvaliteta. Osnovna funkcija vina u kuvanju je da pojača, razvije i doda ukus jelu, ali nikako da preovladava u njemu. Alkohol iz vina će kuvanjem ispariti, a za soseve za koje se koriste slatka vina poput madere ili porta, poželjno je alkohol flambitrati kako bi više vina ostalo u bazi za sos. Nema dobrog sosa od tartufa bez dobrog Madera vina, kao ni tradicionalnog Coq au vin bez dobre flaše crvenog. Tako da vino ne samo da poboljšava ukus određenih namirnica, već u mnogim jelima čini neizostavni sastojak.

Uz koju hranu najbolje ide belo, a uz koju crno vino?

- Citiraću našeg somelijera Minu Mirković koja kaže da skoro svaka hrana ide uz skoro svako vino, pa pre treba ići na “wine with mood”, nego na “wine with food”.

Da li srpska vinska scena može da parira regionalnoj i međunarodnoj?

- Iskreno mislim da i može i ne može. Srpsko tržište je previše malo i većina srpskih vinara je opterećena kreditima i million i jednom dažbinom i problemom sa kojim se susreće gotovo na dnevnom nivou i zato mislim da im je teđko da ponekad donose racionalne odluke. Kao i u svemu drugom, da ima ko da nas organizuje, pokaže put i kada bi neke viđe instance strategijski stale iza srpskih vinara i podržale ih dugoročno, mislim da bi za kratak period mogli da budemo broj 1. Bar na regionalnoj sceni. Takođe, podvlačim da je srpska vinska scena danas jako ozbiljna i da je izuzetno napredovala u poslednjih 10 godina. Jako često mi se desi da u našim kafanama i restoranima probam domaće vino za koje nikad nisam čuo i oduševim se njegovim kvalitetom. To je pokazatelj da sve više i više ljudi zna šta radi sa grožđem i da to radi ispravno i sa ljubavlju. Nadam se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

(old_image)

Informacije o cenama smeštaja koje idu već od 69 evra za tri dana (u cenu uključen i "Vinski pasoš") u MK Mountain Resort ili Jolly Kop Apartmanima, popustima, vinskom pasošu i programu možete pogledati na sajtu www.color.rs/winterfest2016/

Informacije za smeštaj i prevoz jelena.jahura@color.rs
Informacije za program i izlagače jelena.savic@color.rs

Pogledajte još