DA SE NE ZABORAVI: Kako je Paja Vuisić spasio život Bati Stojkoviću

Vreme leti. Dugo ćemo se oporavljati od odlaska Gage Nikolića, čije mesto nije ostalo upražnjeno, nego je zatvoreno, kako je lepo primetio Voja Brajović, a već moramo odati dužno poštovanje drugim velikanima koji su radom i ponašanjem zadužili našu kulturnu sredinu.

Danas se navršava 14 godina od smrti Danila Bate Stojkovića, našeg Bubuleje, Brke, Babija Papuške, Lakija Topalovića, Dobrivoja, Mide Babe, Luke Labana...

Dugo je gradom kružila priča da se Bata nije dobro slagao sa Pavlom Vuisićem. To nije bilo tačno, naprotiv, veoma su se uvažavali. O tome svedoči i priča Olge Stojković, Batine supruge.

- Dok su radili Ko to tamo peva, Pavle mu je spasao život. Kadar u kome Bata pliva u mutnoj i ledenoj Tisi, bezbroj puta je ponavljan. Naime, on bi otplivao do sredine reke, a Boža Nikolić ga je snimao pri povratku ka obali. Pošto je bilo hladno, jedva su pronašli jedno gumeno odelo, tačnije gornji deo, u koje je Bata moga da uđe. Od silnog napora zbog plivanja kroz mulj do kolena, njemu je pozlilo jer ga je odelo gušilo. Tada je Pavle, koji je vrsni poznavalac reke, uskočio u vodu, izvadio nož i presekao to gumeno odelo kako bi Bata došao do vazduha. Glumci su između sebe uvek imali razne zezancije, niko se nije ljutio i nije bilo svađa. Podžapaju se, jedni drugima svašta kažu, ali to nije proizilazilo iz mržnje, već iz vruće atmosfere. Malo popiju, sporečkaju se i posle kao da ništa nije bilo - otkrila je Olga Stojković.

Pogledajte još