Maligani - lek za muškarde?

Umereno konzumiranje alkohola štiti muškarce od srčanih oboljenja. Nedavno sprovedeno istraživanje pružilo je dodatne dokaze da umereno pijenje alkohola može kod muškaraca da smanji opasnost od srčanih oboljenja - tvrde španski istraživači.

Lekari i pored toga upozoravaju da ovakva otkrića ne treba koristiti kao opravdanje za konzumiranje velikih količina alkoholnih pića koje ozbiljno šteti drugim organima.

Odlazak u pab, kafić ili kafanu i druženje sa "tečnim prijateljima" prepunih maligana, bi se, uz prilično slobodno tumačenje rezultata kontroverznog istraživanja španskih naučnika, mogao ubuduće pravdati "preventivnim korakom zarad očuvanja zdravlja srca".

Ali ako se okanemo slobodnih tumačenja i pažnju posvetimo nalazima u studiji objavljenoj u specijalizovanom časopisu "Heart" (Srce), ustanovljeno je da su muškarci koji dnevno piju manje količine alkohola, dve do tri čašice nekog pića, za trećinu manje skloni srčanim oboljenjima.

Oni koji se, pak, češće druže sa čašicom smanjuju rizik od srčanih bolesti u još većem procentu iako stručnjaci upozoravaju da konzumiranje alkohola u velikim količinama oštećuje druge organe.

Ne treba, naime, izgubiti iz vida da je alkohol svake godine glavni krivac za smrt gotovo dva miliona ljudi širom sveta od kojih 10.000 samo u Britaniji.

Da alkohol može da ima pozitivnog dejstva na srce nije novina, kaže za BBC doktor Majk Knepton, lekar u britanskoj Fondaciji za prevenciju bolesti srca.

"Mogući uticaj konzumiranja alkohola na bolesti srca poznat je već skoro 30 godina. Jedan od odgovora je da alkohol izaziva povećanje lipoproteina visoke gustine, poznatih i kao 'dobar holesterol', koji sprečava 'loš holesterol' da se taloži u arterijama", podseća doktor Knepton.

Ona smatra da nije isključeno ni da alkohol neznatno razređuje krv i čini je manje podložnom zgrušavanju što, opet, utiče na smanjenje opasnosti od srčanih bolesti. Na delu je, drugim rečima, niz bioloških mehanizama koji bi mogli da objasne pozitivno dejstvo alkohola", kaže britanski lekar.

Špansko istraživanje sprovedeno je na uzorku od 15.000 muškaraca i 20.000 žena, starih između 29 i 69 godina, i trajalo je punu deceniju.

Autori istraživanja su ispitanike svrstatli u šest kategorija: od onih koji skoro nikada ne piju do onih koji konzumiraju devedeset grama alkohola dnevno - što bi, otprilike, iznosilo osam flaša vina nedeljno ili dvadeset osam krigli od pola litra piva.

Kod osoba koje piju malo, čašicu votke dnevno, na primer, rizik od srčanih bolesti manji je za 35 odsto. Oni koji, pak, piju više, odnosno, između tri i jedanaest čašica votke dnevno, opasnost da ih srce izda na ovaj ili onaj način je u proseku prepolovljena!

Istovetna korist koju alkohol ima za srce muškarca nije, međutim, uočena kod žena koje, kao prvo i najvažnije, manje oboljevanju od srčanih bolesti nego muškarci.

Naučnici su skloni tumačenju da ženski organizam alkohol prerađuje drugačije nego što je to slučaj kod muškaraca kao i da ženski hormoni, u mlađem uzrastu, štite organizam od bolesti.

Nemali broj stručnjaka je ovo istraživanje dočekao s priličnom rezervom. Među njima je i profesor Robert Saton za Univerziteta u Liverpulu koji autorima zamera što ne pominju oboljenja, kao što su bolesti jetre, pankreasa i oštećenja mozga čiji je alkohol direktan uzrok.

"Ako pažljivo pročitate rezultate istraživanja, izraz koji je upotrebljen je 'obrnuto proporcionalno' - što, drugim rečima, ukazuje da što više pijete to bolje po vas. A savršeno je jasno da je takav zaključak krajnje pogrešan", tvrdi profesor Saton.

On podseća da je obavljen niz obimnih studija o uticaju alkohola na srce i druge organe. Ono čemu treba pribegavati, naglašava on, jeste umereno konzumiranje a to znači - dva pića dnevno za muškarce, jedno za žene.

"Stručnjaci upozoravaju i da istraživanja, kao što je ovo obavljeno u Španiji, nikako ne opravdavaju nečiju odluku da počne da pije kako bi sačuvao zdravo srce. Fizička aktivnost i pravilna ishrana su daleko bolji način da se osigurate od bolesti srca", zaključio je Saton.

Drugi stručnjaci upozoravaju da su osobe koje puno piju u tri puta većoj opasnosti da ih zadesi moždani udar, da velika konzumacija alkohola dovodi do teških oštećenja srčanog mišića i da bi svi koji se lako prepuštaju čarima "vatrene vode" trebalo dobro da razmisle i da izvagaju da li, uvereni da čuvaju srce, zapravo upropaštavaju jetru i mozak.

Sviđalo se to nekome ili ne, činjenica je da je preterivanje u maliganama definitivno loše po vaše zdravlje.

(FoNet)
LONDON, novembar 2009. 

Pogledajte još