Ženske priče: Novosađanke uživale u razgovoru sa Majom Volk, Goricom Nešović i Jelenom Bačić Alimpić

Maja Volk, kao majka troje dece, na temu roditeljstva izjavila je kako je normalno nekada imati negativno osećanje prema svojoj deci i da se mnoge majke zbog toga osećuju grozno.

(old_image)

"To je posledica onog što se zove neprirodno ljudsko vaspitanje, jer u prirodi nema loših majki , u prirodi nema napada, nema kazni, nema emotivne ucene. Kod nas je i Deda Mraz emotivna ocena, samo da nam deca budu dobra. Početak promene i dobrog roditeljstva je da imate slobodno i kreativno, a ne dobro dresirano dete koje postavljamo u neki naš zamišljeni kalup. Na prvom detetu praviš greške, sa drugim malo lakše ide, a treće se samo diže."

Na temu roditeljstva, Gorica Nešović, kao majka jednog sina, istakla je da kada imate jedno dete onda bdijete nad njim mnogo više nego kad imate više dece.

(old_image)

"Trudila sam se da razumem svoje dete, kada plače sa tri meseca, a nema grčeve, prosto da shvatim šta on to meni poručuje, posle i kako je odrastao, pokušala sam da razumem šta mog sina čini srećnim, zašto nešto radi, šta ga čini tužnim."

Jelena Bačić Alimpić je, kako kaže, na "teškim mukama", ali ne zbog sina Marka koji ima 21 godinu, već zbog ćerke Dunje kojoj je sada 16 godina.

(old_image)

"Kao majka dva deteta koja nisu istog pola uočila sam da postoji ogromna razlika u pubertetu, i da je teže je sa devojčicama. Moja misija i ono ka čemu težim je da im ne sečem krila, i da ih pustim da sami odaberu svoj put! "

Mentalna higijena je veoma bitna u životu svakog pojedinca, a Maja Volk smatra da su temelji upravo u radosti:

"Mentalna higijena podrazumeva svest o svom telu, morate da ste utemeljeni u radosti da znate ko ste i šta ste. Mi smo generalno dosta nesrećan narod ne zato što nemamo pare, naša nesreća potiče od velike količine kafe koje pijemo jer uništava mozak."

Za Goricu je mentalna higijena neka vrsta suočavanja sa samim sobom:

"Znam da nikada nisam mogla da budem manekenka i prosto se nisam ložila na to. Treba se suočiti sa onim što zapravo mi jesmo i kakvi smo i onda uvidim svoje dobre i loše osobine, koje se mogu popraviti. Tražim načine na koje mogu da popravim te stvari koje mi predstavljaju problem, kao što je to bila trema recimo, koju sam rešila radom na sebi. Baviti se sobom tako da ti bude udobno u sopstvenoj koži je za mene mentalna higijena."

Jelena Bačić Alimpić je dosledna svojoj mentalnoj higijeni, a za nju je to pisanje:

"Posle svega što sam u životu prošla i radila, a bilo je i onoga što sam želela i nekih stvari koje mi se nisu sviđale, mislim da je pisanje meni prava psihoterapija inače bih verovatno završila ili u "Lazi" ili kod nekog baš dobrog stručnjaka, psihoterapeuta. Mislim da je reč stres postala veoma učestala u našem jeziku, čini mi se da smo počeli da usvajamo da su posledice svih naših negativnih odluka, upravo stresovi!"

(old_image)

U pogledu ishrane, Jelena je izjavila da iako jede sve, trudi se da to nije baš sve i svašta, i da ponekad pre ručka popije rakiju ili čašu vina posle ručka.

"Smatram da čovek u svemu treba da bude umeren, vežbam, idem na jogu redovno, trudim se što više da budem u prirodi."

Maja Volk i Gorica Nešović su izjavile da ne jedu mesu, a saznali smo i činjenicu da je Maju ostavio muž jer nije znala da kuva, a danas piše knjige koje obiluju receptima.

"Ne jedem kada padne mrak, u svoj jelovnik sam ubacila svakodnevno pirinač u kombinaciji sa povrćem, a izbacila krompir i odlično se osećam", izjavila je Gorica.

(old_image)

Divno druženje u SC BIG, kao predah od šopinga, koristilo je svima koji su slušali "Ženske priče" i sigurni smo, čuli mnogo korisnih saveta!

Autor: Bojana Šević

Pogledajte još