Studenti najavili protest u Beogradu

BEOGRAD, 23. novembra 2009. (Beta) - Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće u ponedeljak ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi kojima bi trebalo da se olakša upis naredne godine studija.

Jedan od organizatora protesta Vladimir Smuđa rekao je agenciji Beta da će se studenti u 12.00 okupiti na platou ispred Filozofskog fakulteta, a da će se oko 14.00 na Slaviji sresti sa kolegama sa fakulteta političkih i organizacionih nauka i Saobraćajnog fakulteta, odakle će zajedno krenuti ka zgradi Vlade u Nemanjinoj ulici.

Studenti traže da im se odobri zbirni upis što podrazumeva da se u obzir uzimaju i bodovi iz prethodnih godina studija, a ne samo iz tekuće. Zahtev je i da se svim studentima sa 48 bodova omogući upis naredne godine studija bez plaćanja školarine.

Agenciji Beta je u Ministarstvu prosvete rečeno da je studentima predloženo da za one koji imaju od 48 do 59 bodova 20 odsto sredstava za školarine izdvoji Ministarstvo, 40 odsto studenti, a preostalih 40 odsto fakulteti. Spremni smo da sa studentima nastavimo pregovore, ali dogovor mora biti postignut u okviru zakonskih rešenja i finansijskih mogućnosti države, navode u Ministarstvu prosvete.

Pogledajte još