POČELA JE PAČISTA NEDELJA: Koju grešku ne smete napraviti danas

Ova nedelja je posvećena još i sv. Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Njega Crkva naziva svetilnikom Pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i organom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog u Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju većina ljudi pravi grešku, jer traže samo traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogucuju da sto lakse i sa sto manje truda žive svoj život.

Kada se počne okretati druga strana medalje - sa teškocama, mukama i stradanjima, koje su u zivotu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari - tada oni počinju da traze izlaz iz nevolja koje su ih zadesile. Tada počinju misliti o Bogu i polako dolaziti u hram Bozji, da bi tu potrazili utehu i izbavljenje od svojih nevolja.

Pogledajte još