fbpx

U KUĆI KRALJA PETRA: Otvaranje izložbe Kosovke Marinković

Na ovoj izložbi Kosovka Marinković predstaviće publici dvadesetak slika, mrtve prirode iz ciklusa “Moj čarobni svet”, rađenih na temeljima holandsko-flamanskog slikarstva 17. i 18. veka, nastalih 2015. i 2016. godine.

Emilija Marinković, akademska slikarka (diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Firenci), izložiće 18 dela, ulja na platnu, koja tematski obrađuju neke od motiva inspirisanih prirodom i njenim plodovima (mrtve prirode, raznovrsne školjke, motiv tajnovite školjke Nautilus, voće).

Zoran Marinković - Marquis predstaviće pet svojih hiperrealističkih radova u tehnici ulja na platnu (aktove, mrtve prirode, portrete).

Izložbu će otvoriti Nada Blagojević, istoričar umetnosti. U muzičkom delu programa nastupiće mlada talentovana vilinistkinja Sofija Glavičić, dobitnica prvih nagrada na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 28. marta 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.

Biografije:
Kosovka Marinković slikarsko obrazovanje stekla je u Sarajevu i Atini. U Beogradu je završila studije društvenih nauka. Izlagala je u Beogradu, Sarajevu, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji i Americi. Već 20 godina vodi Udruženje likovnih i primenjenih umetnika “Kosovka” i uspešno se bavi pedagoškim radom, pripremom kandidata za prijemne ispite na umetničkim školama i akademijama. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za slikarstvo među kojima, kao najdraže, ističe nagradu za najboljeg stranog slikara na Floridi i priznanje za najomiljeniju slikarku 21. veka.

Emilija /Popadić/ Marinković rođena je u Beogradu 1988. Od detinjstva je učila slikarstvo u ateljeu slikarke Kosovke Marinković - Stošić. Nakon Srednje arhitektonske škole, studije slikarstva završila je sa najvišom ocenom 110/110 u julu 2011. godine, u klasi profesora Vinćenca Kanalea, na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, Italija (Accademia di Belle Arti, Firenze). Pored izloženih slika za stručnu oblast slikarstva, odbranila je diplomski teoretsko-praktični rad iz oblasti umetničke anatomije, na katedri profesora Viviane Koši.

Izlagala je na četiri samostalne i više od 30 kolektivnih izložbi. Učesnik je nekoliko likovnih kolonija i humanitarnih aukcija slika. Član je UPLU „Kosovka“ u Beogradu od 2004. godine. Pretežno učestvuje na izložbama UPLU „Kosovka“ i ArtCENTRA iz Beograda, sa kojima aktivno sarađuje. Svoje slikarstvo gradi na temeljima klasičnog slikarstva, a bavi se i ručnim oslikavanjem svile i izradom nosivih komada od ovog rafinisanog materijala. Živi i radi u Beogradu.

Zoran Marinković
- Marquis stvara u stilu hiperrealizma koji odlikuje velika preciznost i fotografska tačnost. Ono što karakteriše njegovo slikarstvo je precizan crtež, interesantan odabir motiva koji mu omogućava da ga na slici predstavi u najsitnijem detalju, jasno definisano osvetljenje, dok je pozadina u sasvim sekundarnom planu i uvek u funkciji isticanja centralnog motiva slike. Motivi su mnogoliki- od portreta i aktova, do cveća, voća, životinja. Maestralno primenjujući tehniku ulja na platnu postiže efekte da slike svojom preciznošću liče na fotografije, ali one ne deluju sterilno već odišu toplinom i vešto uklopljenim koloritom. Poslednjih godina intenzivnije radi akrilnim bojama i stvara i nešto drugačije motive, koristeći i posebne pigmente koji dopuštaju da se slika može realno promatrati samo ukoliko se gleda uživo, upravo iz razloga jer se doživljaj slike i pojedini efekti boja ne mogu reprodukovati. Učesnik je velikog broja izložbi i likovnih kolonija, a dugi niz godina je likovni pedagog.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.