Srbija dobija ekonomske diplomate

BEOGRAD, 23. novembar 2009. (FoNet) - Srbija prvi put dobija ekonomske diplomate, eksperte koji će raditi na uspostavljanju privredne i ekonomske saradnje sa inostranstvom.

Izabrano je 28 kandidata koji će na proleće preuzeti dužnost u većini zemalja EU, u regionu, Rusiji, Ukrajini, SAD, Kanadi, Japanu.

Zadatak ekonomskih diplomata biće da ispitaju tržišta zemalja u kojima se nalaze, poslovnu praksu i zakone i da predstavljanjem mogućnosti na srpskom tržištu pomognu što veći priliv stranih investitora.

"Prvi put je u državnoj upravi Srbije sproveden jedan ovako složen i transparentan proces izbora. Komisija koja ih je birala bila  je nestranačka, sastavljena od stručnih ljudi iz Ministarstva ekonomije, spoljnih poslova i drugih Vladinih službi. Za 28 ekonomskih diplomata bilo je prijavljeno 326 kandidata. Izabrali smo najbolje“, kaže za "Blic" Jelena Marjanović, predsednica Komisije za izbor ekonomskih diplomata.

Ona kaže da je provera kandidata trajala šest meseci i da su oni morali da pokažu visok nivo znanja iz oblasti privrede, ekonomije i međunarodnih odnosa.

I pored spekulacija u javnosti da su se birali "stranački“ ljudi, Marjanović navodi da su kandidati birani isključivo prema rezultatima testiranja i na osnovu profesionalne biografije.

Prema njenim rečima prve "diplomate“ u odabrana diplomatsko-konzularna predstavništva otići će, u zavisnosti od završetka priprema, tokom februara ili marta.

Za ovaj projekat  iz budžeta će biti izdvojeno 258,5 miliona dinara.

Najviše konkurenata bilo je za Atinu 106 i Milano 105. Nešto manje interesovanje bilo je za Ljubljanu, Čikago i Brisel. U ekonomsko-diplomatskom timu biće 19 muškaraca i devet žena, piše "Blic".

Pogledajte još