PROBALI SMO OVU COOL taksi aplikaciju i evo zašto treba da je instaliraš

Taxify je zanimljivi evropski startup, u Beogradu prisutan od prošle godine. Ukratko, nudi ti da naručiš taksi na klik dugmeta. Prethodno treba da skineš i instaliraš besplatnu aplikaciju na svoj telefon, napraviš nalog i (preporučljivo, ali ne i obavezno) uneseš podatke o kreditnoj kartici.

Nakon tih par minuta, Taxify zaista ispunjava obećanje. Otvoriš aplikaciju i – pritisneš dugme. Tvoj telefon već zna gde si, pa ne moraš da pišeš adresu. Ne moraš čak ni da znaš ime ulice u kojoj se nalaziš. U roku od 20-ak sekundi, dobijaš potvrdu i tačno vreme dolaska vozila. A na kraju vožnje - iznenađenje! Aplikacija korisnike časti 20% jeftinijim vožnjama. Idemo redom.

Pre nego što smo počeli da ga testiramo, nismo bili sigurni da će nam Taxify prodati priču. „Sto godina naručujemo taksi na isti način, i šta tu ima da se filozofira?“ - tvrdio je naš iskusni kolega. Međutim, brzo smo zavoleli ovaj hi-tech fazon. Na primer, baš nam se svidelo što ne moramo da se cimamo s dispečarima. Brže je, nema onih melodija, nema problema sa ljubaznošću...

Uz to, na telefonu vidiš mapu, i na njoj kako se kola kreću put tebe, pa u svakom trenutku znaš koliko još imaš vremena. Telefon te notifikacijom obaveštava kada je vreme da siđeš. Sve u svemu, nekako se ležernije osećaš. Možeš na miru da potrpaš sve u torbu i pogasiš svetla po kući.

Dobra fora je i to što možeš unapred da dobiješ kalkulaciju cene vožnje (aplikacija to lako izračuna ako ukucaš dokle ideš). Takođe, na kraju vožnje možeš iz same aplikacije da oceniš vozača – ako te je davio, ako je psovao, pokušao da mulja sa taksimetrom, sve to možeš da napišeš! Kvaka je u tome što se tvoji komentari stvarno čitaju i cene, a kada neki od vozača dobije loš rejting korisnika, jednostavno ga izbace iz sistema. Ovo smo proverili sa Taxify ekipom - tvrde da su rigorozni kada je u pitanju rejting i da u sistemu ostaju samo provereni taksisti.

Super je i to što ti aplikacija odmah po naručivanju pokaže sliku i ime vozača koji stiže, kao i to što znaš da ćeš dobiti neka modernija i čista kola.

Taxify, naime, ne prima krševe u svoj sistem, i to su nam nekoliko puta naglasili u razgovoru. Sve su ovo stvari zbog kojih smo se osećali nekako lepše i sigurnije...

Premda su cene vožnji iste kao kod bilo kog taksi udruženja (odredio grad Beograd), postoji dosta prilika da prođeš jeftinije. Kao što smo već rekli, Taxify subvencioniše svoje korisnike, pa tako plaćaš 20% jeftiniju vožnju u odnosu na cenu koju prikaže taksimetar. Razliku između umanjene cene koja ti piše na telefonu i cene na taksimetru, sa taksistom reguliše sam Taxify.

Tu su i promo kodovi. Nakon što platiš prvu vožnju iz aplikacije, dobijaš promo kôd u vrednosti od 600 dinara, koji možeš nekome da pošalješ (pokloniš). Čim taj neko iskoristi 600 dinara koje si mu poklonio, aplikacija tebi izdaje promo kôd od 600 dinara, koji ti možeš da iskoristiš za sledeću vožnju. Jasno, vožnje za koje se koriste promo kodovi mogu biti i skuplje od 600 dinara, pa se tada doplaćuje razlika.

Aplikacija neretko i drugim povodima časti korisnike promo kodovima za besplatne vožnje (npr. za 8. mart, dan zaljubljenih, u jeku nekih velikih gradskih manifestacija i sl).

Inače, Taxify radi samo sa licenciranim taksistima i svaki beogradski taksista može da se prijavi. Po našem iskustvu, u sistemu ima dovoljno vozača da taksi svaki put dobiješ za par minuta. Vožnju možeš da platiš kešom, ili iz same aplikacije ako si prethodno uneo podatke o kreditnoj kartici. Mislimo da se čak malo i forsira korišćenje kartice (ne možeš koristiti pomenute promo kodove ako nisi uneo karticu), što je jedina naša zamerka. Jeste da je kartica suštinski jednostavnija i bezbednija od keša, ali nam se čini da mnogo Beograđana i dalje nema ovakve navike (ako uopšte imaju karticu).

Taxify ima aplikacije za Andorid, iPhone i Windows telefone.

Pogledajte još