fbpx

#Winterfest2016 - Dragan Vukotić: Uz pasulj dobro ide roze, a dok se priprema, mlado belo vino

Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.

Tokom Winterfesta biće organizovano takmičarsko kuvanje pasulja u organizaciji "Bean festivala" iz Novog Sada– ekipe su sastavljene od poznatih ličnosti iz sveta gastronomije, umetnosti, šou biznisa... Tim povodom razgovarali smo sa Draganom Vukotićem Vukotom, izvršni direktor “Bean festivala”

Iako kuvari širom sveta vino preporučuju uz neko meso ili predjelo, koje vino ide odlično uz pasulj?

- U svakom slučaju vina sa izraženim kiselinama radi lakšeg varenja, naš predlog je roze vino, kao vino džoker za sve vrste jela od pasulja.

A koje dok se pasulj priprema?

- Mlado lepršavo belo vino u svakom slučaju, naš predlog je portogizer

Na Winterfestu organizujete takmičenje u kuvanju pasulja. Imate li neki savet za učesnike?

- Ove godine u dogovoru sa organizatorima bićemo u ulozi instruktora za pasulj dok će se vinari takmičiti u kuvanju. Naravno za dobar pasulj važno je pre svega dobro društvo, ali treba voditi računa da sastojci koji se koriste budu pre svega domaći, kako pasulj i povrće, tako i suvo meso, odnos pasulja i mesa treba da je izbalansiran tako da je pasulj dominantan, začini sa ukusom i merom jer pasulj treba da zadrži svoju karakterističnu boju nikako da liči na riblju čorbu, gulaš i sl. Dobro je koristiti začine koji potpomažu varenje i sprečavaju nadimanje pre svega tu je čubor od koga se pravi rtanjski čaj i nana.

Šta sve mora da sadrži odlično pripremljen pasulj?

- Na kraju, bitno je da zrno pasulja bude skuvano, a ne raspadnuto, a meso da je skuvano tako da otpada sa kosti, ukus i miris prijatni, a gustina takva da bude više čorbast nego gust.,Organoleptički takav da uživaju sva čula. Osnov za ocenjivanje pasulja je opšti izgled, ukus, miris, boja i raskuvanost.

Kompletan program Winterfesta pogledajte OVDE

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.